Viljandi Pauluse kirikus kõlab Heino Elleri muusika

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Viljandis kuuleb kolmapäeval Heino Elleri muusikat.
Viljandis kuuleb kolmapäeval Heino Elleri muusikat. Foto: Rene Jakobson

Kolmapäeval, 18. augustil kell 19.30 Viljandi Pauluse kirikus algaval kontserdil esitavad Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkester Eesti armastatud helilooja Heino Elleri muusikat, sealhulgas tema kõige tuntuma teose "Kodumaine viis".

Eller on Eestile oluline helilooja. Ta on Eesti professionaalse rahvusliku muusikakultuuri rajaja ja XX sajandi esimese poole mõjuka Tartu muusikakoolkonna juhtfiguur. Ta töötles oma muusikas traditsioonilisi eesti elemente ja rahvaviise, kuid lasi end inspireerida ka impressionismist, ekspressionismist ja teistest XX sajandi muusikavooludest. Peale selle mõjutasid teda eriti Frédéric Chopin, Edvard Grieg ja Jean Sibelius, keda ta noore mehena ka ise kohtas.

Eller oli õpetaja tervele põlvkonnale Eesti nimekatele heliloojatele nagu Jaan Rääts, Lepo Sumera, Eduard Tubin, Villem Kapp, Kaljo Raid, Boris Kõrver, Anatoli Garšnek, Leo Normet, Valter Ojakäär, Uno Naissoo, Arne Oit, Heino Jürisalu ja Alo Põldmäe.

Üks tema kõige tuntumaid õpilasi Arvo Pärt on öelnud: "Võib öelda, et Heino Elleri "Kodumaine viis" on aegade jooksul omandanud Eesti jaoks samasuguse sümbolväärtuse nagu Sibeliuse kuulus "Finlandia" Soome jaoks."

Järgmisel aastal tähistatakse Eestis Heino Elleri 135. sünniaastat. Tänavu möödub 20 aastat sellest, kui ilmus Elleri autoriplaat, millele Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkestri salvestatud lugusid peetakse Elleri kauneimateks keelpilliorkestri teosteks. Plaadi andis välja mainekas rahvusvaheline firma ECM Records ning see on peamine allikas, mille kaudu teab maailm Heino Elleri keelpillimuusikast.

Alates 9. augustist kehtivad Eestis kultuuriüritustele uued piirangud ning kontserdi "Heino Eller. Eesti eleegia" korraldaja, Tallinna Filharmoonia direktori Margit Tohver-Aintsi sõnul toimub see kõikides paikades neid piiranguid arvesse võttes. "Meil on olemas kõik võimalused, et korraldada kavandatud kontserdid kuulajate tervisele ohutult ja turvaliselt. Neile inimestele, kel COVID-19 tervisetõendit veel ei ole, pakume enne kontserdi algust kohapeal tasuta antigeeni kiirtesti võimalust," ütles ta.

Seega tuleb Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkestri kontserdile minnes võtta lisaks piletile kaasa COVID-19 tõend või kui seda pole, minna antigeeni kiirtesti tegemiseks varakult kohale. Ilma tõendita pääsevad kontserdile nooremad kui 18-aastased ja erivajadustega inimesed. Samuti tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument, sest neid kontrollitakse pisteliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles