Viljandi puude kaitseks korjatakse allkirju ja korraldatakse meeleavaldus (5)

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Viljandi linnavalitsus plaanib Uue tänava äärsed puud maha võtta, et teha ruumi kergliiklusteele.
Viljandi linnavalitsus plaanib Uue tänava äärsed puud maha võtta, et teha ruumi kergliiklusteele. Foto: EVE NAABER

Mittetulundusühing Päästame Eesti Metsad ja erakond Eestimaa Rohelised kutsuvad inimesi neljapäeva hommikul meelt avaldama, et panna Viljandi linnavalitsust ja volikogu loobuma plaanist Uuel ja Tartu tänaval teeremondi käigus puud maha võtta. Samuti on algatatud puude kaitseks allkirjade kogumine.

Eestimaa Roheliste pressiteates rõhutatakse, et tänapäeva linnaplaneerimine võimaldab luua linnakeskkonda, kus inimene tunneb ennast hästi ja turvaliselt ning hästi saaksid hakkama nii suured kui väikesed jalakäijad, jalgratturid ja vastutustundlikud autojuhid.

"Tervisliku linnaruumi loomulikuks koostisosaks on tänapäeval ka kõrghaljastus ehk siis kõrged puud," leiavad rohelised. "Me tervitame linnavalitsuse mõtteid haljastuse liigirikkuse suurendamisest ja jalgrattaliikluse soosimisest, kuid seda ei pea tegema olemasoleva elujõulise kõrghaljastuse arvel. Elukeskkonna kvaliteedi tõstmise mõttes on kõrghaljastuse hävitamine ja ka mitteplaneerimine ebaloogiline ja selgelt negatiivse mõjuga."

Rohelised soovivad, et linnavalitsus peataks raieplaanid Uuel ja Tartu tänaval, kus remont on juba alanud, konsulteeriks moodsa linnaplaneerimise spetsialistidega ning telliks uue, tänapäevaste teadmiste, erineval viisil liikujate huvide, autoliiklusest mõjutatud kohalike elanike ning kliimamuutustega arvestava projekti.

Rohelised kutsuvad kõiki viljandlasi andma allkirja sellekohasele rahvaalgatusele, mis muutub allkirjastatavaks keskööl.

Neljapäeval kell 8.30 kutsuvad rohelised ja mittetulundusühing Päästame Eesti Metsad aga inimesi Uuele tänavale Lastepargi bussipeatusesse Viljandi rohelisena säilimise poolt meelt avaldama.

Viljandi linnavalitsuse plaan võtta tänavaremondi tõttu maha puid on tekitanud viimastel nädalatel linlaste seas pahameelt.

Põhjaliku uuenduskuuri ajal langetatakse Uue tänava ääres 49 puud: 13 harilikku tamme, 12 harilikku vahtrat, kümme harilikku pärna, seitse läänepärna, kuus harilikku pihlakat ja üks suureleheline pärn. Puud on vaja linnavalitsuse teatel raiuda, sest need jäävad ette planeeritavale kergliiklusteele. Allika tänava ja baptisti kiriku vahelisel lõigul maharaiutud puude asendamiseks kavatsetakse istutada 105 ida-mariõunapuud ja viirpuud ning 580 põõsast (kontpuud, ebajasmiinid ja enelad).

Kolmapäeval alanud Tartu tänava remondiga on plaanis maha võtta kümnest pärnast allee, et teha ruumi parklale. Samuti tahab linn maha võtta neli pärna, mis jäävad alleest niinimetatud Rubiini platsi poole. Asemele istutatakse kaheksa hariliku tamme püramiidvormi ja viis Virgiinia toomingat.

Loo algses versioonis jäi pealkirjast ekslik mulje, et meeleavalduse korraldavad Eestimaa Rohelised. Tegelikult organiseerib seda Mittetulundusühing Päästame Eesti Metsad. Loo autor Hans Väre palub vabandust. Parandatud kell 15.02

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles