Meeleavaldus ⟩ Raiumisele määratud Viljandi puude märkamiseks seati üles valgusinstallatsioon

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kergliiklustee ehitamiseks on vaja ruumi, seega on vaja suur osa Uue tänava servas kasvavatest puudest maha raiuda. Kohalikes tekitab see vastakaid tundeid.
Kergliiklustee ehitamiseks on vaja ruumi, seega on vaja suur osa Uue tänava servas kasvavatest puudest maha raiuda. Kohalikes tekitab see vastakaid tundeid. Foto: Kristjan Lust

Pühapäeva õhtul ilmus Viljandis parajasti remondis olevale Uuele tänavale ning ka varsti remonti minevale Tartu tänavale valgusinstallatsioon, millega tõmmati tähelepanu puudele linnaruumis. Installatsioon korjati kesköösel kokku, et mitte häirida ümberkaudsete elanike öörahu.

Üheks õhtuks üles seatud rohe-sinise installatsiooni autor Rene Liivamägi sõnutsi ei päästa ristiga märgistatud puid enam ilmselt miski, aga ehk annab see otsustajatele tulevikus mõtteainet alternatiivsete lahenduste otsimiseks.

Uuel tänaval installatsiooni üles seadev Rene Liivamägi märkis tagasihoidlikult, et ta pole kuigi jutukas mees ja loodab, et installatsioon kõneleb ise tema eest. "Mulle meeldib ikka lampe seada, mitte sõnu," sõnas ta muiates ning rääkis, et ega ta ei looda, et puid kuidagi päästa õnnestuks, ent kui ükski linnaisa tulevikus enne suurte puude kallale minekut natuke pikemalt mõtleb, siis on väike kunstiline protestiüritus tema arvates juba igati korda läinud. Vihma üles seatud tehnika ei karda, see on Liivamäe kinnitusel igati veekindel.

Puudele rohkem mõtlema oli Lastepargi lähedal elavat Rene Liivamäge ärgitanud Haapsalu puudega sündinu. "Eks meie endi linnaisade teod ja sõnad on muidugi samuti väga inspireerivad olnud," sõnas Liivamägi.

Installatsiooniga tahtis ta tõmmata tähelepanu linnahaljastusele ning raiumisele mõeldud puudele. Liivamägi tunnistas, et idee kergliiklusteest Uuel tänaval on küll tore, aga puude küsimust oleks võinud kas või proovida kuidagi teistmoodi lahendada. "Esimesena haaratakse ikka sae järele," mõtiskles vabakutselise valguskujundajana töötav mees.

Installatsioon oli ajutine ja korjati kesköösel uuesti ära.

Põhjaliku remondi tõttu võetakse Uue tänava äärest maha 49 puud: 13 harilikku tamme, 12 harilikku vahtrat, kümme harilikku pärna, seitse läänepärna, kuus harilikku pihlakat ja üks suureleheline pärn. Puud on vaja raiuda, sest need jäävad ette planeeritavale kergliiklusteele.

Linna plaan Allika tänava ja baptisti kiriku vahelisel lõigul maharaiutud puude asendamiseks istutada 105 ida-mariõunapuud ja viirpuud ning 580 põõsast (kontpuud, ebajasmiinid ja enelad) kõiki inimesi lõplikult ei rahulda. Nad ütlevad, et linn likvideerib varjuandva kõrghaljastuse ning istutab asemele madalad puud ja põõsad.

Uue tänava remont algas 13. juulil ning selle valmimistähtaeg saabub 29. oktoobril. Uuenduskuur läheb maksma 2 155 314 eurot, millest üks miljon tuleb toetusena riigieelarvest ning ülejäänud summa linna rahakotist. Peatöövõtja on aktsiaselts TREF Nord ja lepingupartner aktsiaselts Viljandi Veevärk.

Tartu tänava 220 meetri pikkune lõik Tallinna tänava ristmikust Lossi tänava ristmikuni peaks remonti minema veel tänavu. Linnavalitsus on planeerinud töö tarvis umbes 600 000 eurot, millest 100 000 eurot tuleb riigilt investeeringutoetusena ettevõtlusega seotud teede remondiks.

Nagu abilinnapea Kalvi Märtin Sakalale selgitas, kaob seal asuv väike allee. Maha võetakse kümme pärna ja veel neli pärna, mis jäävad nõndanimetatud Rubiini platsi poole. Asemele istutatakse kaheksa hariliku tamme püramiidvormi ja viis Virgiinia toomingat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles