Ajalugu ⟩ Korraga esitleti kaht Paistu lugusid valgustavat raamatut

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy

Paistu kirikus oli laupäeva keskpäeval ühekorraga kaks raamatuesitlust: ajaloolane Jaak Pihlak tutvustas oma trükist "Paistu kihelkonna Vabadussõjas langenute mälestusmärgid" ning arhitekt Jaak-Adam Looveer tutvustas raamatut "Paistu kroonika", mis pole veel trükki jõudnud, aga mille prototüüp on juba kokku pandud ja mida huvilised võisid sirvida.

Jaak Pihlaku raamat annab edasi seitsme Paistu kihelkonna mälestusmärgi saamisloo ja käekäigu. Paistu ja Õisu mälestuskivi ning Tuhalaane, Holstre, Heimtali ja Õisu valla vabadussõjas langenute mälestustahvlid, samuti alles tänavu juunis võidupühal Paistu kirikusse paigaldatud mälestustahvel, mille rajamist alustati juba 2008. aastal. Lisaks on trükises kirjas Paistu kihelkonna vabadussõjas langenute lühielulood.

Raamatute esitluse juhatasid sisse Mulkide seltsi vanem ja Viljandi vallavalitsuse liige Ene Saar ning Paistu kirikuõpetaja Allan Kährik, kes luges muu hulgas piiblist ette kirjakoha, mis esialgu oli mõeldud minema Paistu kiriku mälestustahvlile hukkunute nimede juurde: "Vabaduseks on Kristus meid vabastanud. Püsige siis selles ja ärge laske endid jälle panna orjaikkesse."

Raamatut tutvustades märkis Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak, et kõik Paistu kihelkonnast pärit ning sõjas hukkunud inimeste mälestus peaks olema nüüd jäädvustatud. "Olen ikka rääkinud kõigile tuttavatele ja sõpradele, et eesti rahvas on nii väike, et kõik meie tublid inimesed vääriksid jäädvustamist, seda me ilmselt aga ei jõua. Seega peaksime eelkõige jäädvustama selle riigi heaks suuri tegusid teinute mälestuse," rääkis Pihlak ning jutustas seejärel paar põnevat seika, mis mälestusmärkidega seotud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles