COVID-19 Reoveeuuring tuvastas Viljandis viiruse laialdase leviku (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Reoveeuuringu tulemused 6. augustil
Reoveeuuringu tulemused 6. augustil Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused kinnitavad koroonaviiruse leviku kasvu üle Eesti. Viiruse sisaldus on enam kui pooltes suuremates proovivõtukohtades kasvanud mõõdukaks või suureks. Viljandi on kaardil märgitud oranžiga ning seega on viiruse levik linnas laialdane.

Pärast kuuajalist pausi alustasid Tartu ülikooli teadlased taas iganädalast reoveeseiret. Kui juuni lõpus oli reovee koroonaviirusesisaldus kahanenud peaaegu kõikjal väheseks või mõõdukaks, siis nüüdseks on see uuringu juhi, ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul märgatavalt kasvanud. Tõsi küll, ülisuurt hüpet siiski toimunud pole. "Kui võrrelda sellenädalasi tulemusi juuni lõpu omadega, siis on selgelt näha, et kolded ei piirdu enam üksikute asulatega, vaid viirus on üle Eesti ühtlaselt levinud," rääkis Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vajadust mööda ka väiksemates asulates. Sel nädalal võeti proove üksnes suurematest asulatest. Proovid kajastavad ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda ning annavad usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.

Proove kogudes teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles