Rahvamajades ringleb haabjanäitus

Alice Lokk
, reporter
Copy
Soomaale igiomaste haabjate lood on põimitud näituseks, mida praegu on võimalik uurida Kõpu külastuskeskuses. Pildil on giid ja väljapaneku koostaja Aivar Ruukel.
Soomaale igiomaste haabjate lood on põimitud näituseks, mida praegu on võimalik uurida Kõpu külastuskeskuses. Pildil on giid ja väljapaneku koostaja Aivar Ruukel. Foto: Sandra Urvak

Esmaspäeval avati Kõpu külastuskeskuses rändfotonäitus «Soomaa ühepuulootsik». Väljapanek ringleb pea kogu käesoleva aasta Soomaa piirkonna kultuuri- ja rahvamajades, et tutvustada siinse ühe vanima veesõiduki valmistamist ja kasutamist.

Näituse autorid ja koostajad on loodusturismi ettevõtja, ühepuulootsiku meister Aivar Ruukel ja Soomaa rahvuspargi kultuuripärandi spetsialist Sandra Urvak.

Sandra Urvaku sõnutsi on näitusel vaatamiseks välja pandud fotod erinevatest ajastutest puu langetamisest kuni lootsiku kasutamiseni. «Samuti saab lugeda lugusid lootsikukultuuri ajaloost, tähtsusest ja kasutamisest nii ennevanasti kui ka tänapäeval. Igas näitusepaigas on väljapanek pisut erinev – lisaks piltidele on mõnes kohas võimalik näha ja katsuda haabjat ennast, teises kohas jälle vaadata lühifilme lootsikust ja selle ehitamisest.» Näiteks saab näitusel näha väikest haabja­maketti ja spetsiifilist tööriista künakirvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles