Kümme kanget. Kes kogu selle teravate kastmete rea sirgel seljal korraga järele proovib, võib endale õlale patsutada ja öelda julgelt, et talle vürtsikad toidud sobivad.
Kümme kanget. Kes kogu selle teravate kastmete rea sirgel seljal korraga järele proovib, võib endale õlale patsutada ja öelda julgelt, et talle vürtsikad toidud sobivad. Foto: EVE NAABER

Toidumaailmas lammutades on sadu võimalusi inimesi kirvega kahte lehte lüüa. Soolane või magus, supp või praad, liha või kala, külm või kuum, vedel või paks, pehme või krõbe, lahja või rasvane ... Igale eelistusele jagub tuliseid pooldajaid ja vihaseid vastaseid ning maitse üle võibki kaklema jääda. Eriti reljeefsed on sõnavõtud just vürtsikate roogade üle. Selge see, et pipar on mõnus, aga kui terav siis ikkagi on piisavalt terav? Muu-uurija otsustas, et enne paukumist on tark kogemusi omandada.

Teatavasti hinnatakse piparde tuntavat teravust Scoville’i skaala järgi.