TULEKAHJU ⟩ Viljandimaal põles mitu hektarit metsa ja turbapinnast

Copy

Esmaspäeval, 26. juulil kell 17.23 süttis Põhja-Sakala vallas Võhmassaare külas raskesti ligipääsetaval maastikul järve ääres ligi kolm hektarit metsa ja turbapinnast. Tulekahju levik piirati ning kustutustööd katkestati öösel kell 1.17. Teisipäeva hommikul jätkati järelkustutust.

Sündmuskohal oli esmaspäeval kella 19 paiku kümmekond päästeautot, koos kiirabitöötajatega kolmkümmend inimest. Kustutustöid raskendas tuul, mis puhub metsa poole.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik ütles, et päästjatel oli põlengule keeruline ligi pääseda.

"Raske ligipääsetavus teeb sündmuste käigu alati aeglasemaks, lisaks ajakulule tuleb kohale tuua rohkem spetsiaalset tehnikat, millega saab maastikul liikuda," rääkis Kiik. "Kohal olid nii ATV-d kui UTV-d, neil on kustutusvarustus peal. Palju sinna ei mahu, kuid midagi ikkagi."

Põleng puhkes otse järve kõrval ning seega oli kustutusvett võimalik kergemini kätte saada.

"Meil on ujuvpumbad, need pannaksegi veekogu peale ja seega pole vaja vett kaugemalt vedada. Pumpadel on muidugi filtrid ummistuste vältimiseks," selgitas Kiik. "Põlenguala piiramine võttis aega ja lõplikel andmetel jäi see 3,5 hektari piiresse."

Teisipäeval kella 10.20 paiku oli Kiige sõnul põlengualal ring peal ning päästjad tegelesid põlengukollete kustutamisega. Millest põleng alguse võis saada, pole teada.

"Alati on võimalik, et kuskil on klaasikillud, mis hakkavad päikese käes toimima suurendusklaasina ja süütavad tule, kuid pigem võib siiski arvata, et põhjus on inimeste tegevuses," rääkis Kiik. "Hooletult visatud tikk või põlev suitsukoni. Vahel sõidetakse paikades, kus on kuivanud turbatolmu, ning põlengu tekkeks piisab, kui see satub auto väljalasketoru kuumadele osadele. Või lendab lihtsalt summutist säde. Seda on praegu palju näha järjest põlema süttivatel viljapõldudel. Kuivas rohus ei ole palju vaja."

Päästjad hoiatavad, et looduses valitseb endiselt suur kuumus ja kuivus ning metsad, turbaalad ja põllud on äärmised tuleohtlikud.

"Tihti süttib tulekahju viljakoristustöödel. Põllumehed peavad nende vältimiseks olema eriti tähelepanelikud," märkis Kiik. "Võimaluse korral tuleks hoida põllu ääres tsisterne veega, et tulekahju süttides kohe sekkuda."

Ta lisas, et kõigile inimestele on tungiv palve olla looduses liikudes äärmiselt ettevaatlik ja lahtise tule kasutamist ning tuleohtu põhjustavat tegevust vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles