Intervjuu Kultuuriminister Anneli Ott: kindlasti ei tohi inimesi hirmutada ega kuidagi diskrimineerida (4)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kultuuriminister Anneli Ott.
Kultuuriminister Anneli Ott. Foto: Elmo Riig

Esmaspäeval Viljandit väisanud kultuuriminister Anneli Ott leiab, et valitsus peab tooma proovide andmise ja vaktsineerimise võimaluse kodanikele lähemale.

Seejuures rõhutab minister, kes Päevalehe andmetel on valitsuskabineti ainuke vaktsineerimata liige, kuid on keeldunud seda väidet kommenteerimast, et igale inimestele peab jääma kaitsepookimises vaba valik ja see otsus tuleb teha läbikaalutult.

Anneli Ott, möödunud poolteist aastat on kõigile rasked olnud, ent kultuurivaldkond on eriliselt valusalt pihta saanud. Kuidas hindate Eesti kultuurielu olukorda?

Tänavune on kindlasti olnud kultuurivaldkonnale suureks toetuseks. Aga juba praegu peame vaatama, kuidas kultuurivaldkonda võimalikult edukalt lahti hoida. Need toetused, mis lisaeelarve kaudu kultuurivaldkonda jagati, näitasid väga hästi ära, et ajad on rasked olnud: taotlemine oli üle ootuste suur. Kultuuriministeeriumisse tuli toetuste jagamiseks 42 miljonit eurot ning sellest ei piisanud, et aidata kõiki neid, kelle avaldus positiivse vastuse sai. See näitab, et kultuurivaldkond on tõesti tugevalt pihta saanud. Hea meel on sellest, et siiski oleme suutnud väga paljusid aidata.

Kui palju oleks lisaraha vaja, et kõik abivajajad saaksid toetuse?

Lõplikke analüüse pole veel tehtud, aga umbes 14 miljonit eurot jäi puudu sellest, et kõik positiivse vastuse saanud oleksid toetust saanud. Meil on muidugi veel jagamata toetused, mis on mõeldud neile kultuurikorraldajatele, kes on üritust plaaninud, aga viiruse leviku tõttu jääb see ära. Siis nad saavad meilt tulla taotlema kulude katmist – selline nii-öelda kultuuriürituste kindlustusfond.

Meie eesmärk on kindlasti see, et kultuurikorraldajad tuleksid sellest kriisist võimalikult tervena välja. Et korraldajatel poleks võlgu, mis tekitaksid olukorra, et mõni festival või kontsert jääb lihtsalt ära, sest korraldajat enam pole. Selle vältimiseks tuleme kulude katmisel appi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles