"NUKITSAMEES" Palavalt armastatud filmil täitub tänavu 40. ring

Priscilla Õmblus
Copy
Üks tore leid rahvusarhiivi filmiarhiivist "Nukitsamehe" võtetelt.
Üks tore leid rahvusarhiivi filmiarhiivist "Nukitsamehe" võtetelt. Foto: Viktor Mentunen

"Otsi lolli, kes ei kardaks kolli, / kui on kollil rahamaitse suus. / Raha mängib elus põhirolli. / Raha see on õnn ja armastus."

Kas leidub keegi, kellel need read koos viisijupiga kohe peas ketrama ei hakanud selle filmi pealkirja nähes? Jah, see on palavalt armastatud laul Eesti filmiklassikasse kuuluvast "Nukitsamehest". Tänavu möödub nelikümmend aastat, mil see esimest korda kinolinale jõudis. Ja sinna jõudis ta Karksi-Nuia ümbrusest, kus toimusid toona filmivõtted. Nüüd viiakse meid "Nukitsamehe" filmi talu radadele tagasi.

"See on suur kompliment Mulgi talukultuurile, et need filmivõtted just siia toodi," ütles Mulgi vallas Univere külas asuva Urissaare rantšo peremees Priit Oks, kellel on paigaga väga lähedane seos. "Minu vanaisa pidas seal üheksakümnendatel hobuseid. Võib öelda, et see on minu lapsepõlve mängumaa. Kui ma lapsena maal vanaisa juures käisin, siis tundsin end Nukitsamehena," rääkis ta naerdes.

Siinkohal pidas ta silmas Urissaare rantšo naabertalu, kus filmiti laste kodutalu võtteid. Tänapäeval on see paik juba raskesti äratuntav, sest võtteplatsina kasutatud talumajapidamine on aastaid seisnud peremeheta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles