Mulgi peo tule teekond saab laupäeval alguse Mulgimaa kõrgeimas punktis

Alice Lokk
, reporter
Copy
Mulgi pidu saab sümboolse alguse juba nädal varem tuleviimisega kõigisse Mulgimaa kihelkondadesse.
Mulgi pidu saab sümboolse alguse juba nädal varem tuleviimisega kõigisse Mulgimaa kihelkondadesse. Foto: Erakogu

31. juulil Karksi mõisa pargis peetav kuues Mulgi pidu "Mia ja sia ütenkuun" saab sümboolse alguse juba nädal varem. 24. juulil süüdatakse Mulgimaa kõige kõrgemas punktis Härjassaare mäe tipus tuli, mis päeva jooksul jõuab kõigi mulkideni.

Peo korraldajate saadetud pressiteates on kirjas, et pealtvaatajad on oodatud tule teekonnale kaasa elama ning mitmekülgsest kultuuriprogrammist osa saama.

Tule viib mulkidele ja kõikidesse Mulgimaa kihelkondadesse Mulgi vanem Arvo Maling. Teekonnal osalevad Mulgi segakoor ja rahvatantsurühm Samm Sassis ning Seto tantsurühm Hõbehall. Tule teekonna üritust korraldav Kai Kannistu ütles, et esimest korda on ettevõtmise kultuuriprogramm nõnda mitmekülgne, sest kui tavaliselt tervitatakse tuletoojaid, siis seekord esinevad nood ka ise. "Mulgi pidu kannab sõnumit "Mia ja sia ütenkuun" ning sellest lähtub ka tule teekonna programm. Mulgimaa on üks suur ühtne tervik, mis mulke ühendab," rääkis Kai Kannistu.

Mulgi peo tuli rändab mööda maad viiendat korda. Eelmistel aastatel on teekonnal osalenud mootorratturid, ent 24. juulil saadavad tuld retrosõidukid. "Me liigume Mulgi lippudega kaunistatud retrosõidukitega: kõige ees sõidab lahtine Villis, sellele järgnevad retrobuss, Ladad ja Volgad. Meiega on oodatud liituma kõik retrosõidukid ning suurima rõõmuga näeksime tee ääres rohkelt Mulgi lippe ja pealtvaatajaid," tegi korraldaja üleskutse tulla tule teekonnale kaasa elama. Igas peatuspaigas lauldakse ja tantsitakse.

Kogunemine on kell 10 Karksi-Nuia kultuurikeskuses ees. Tantsijad ja lauljad jagunevad autodesse ning üheskoos liigutakse Härjassaarde. Seal süütab mulkide vanem Arvo Maling Mulgi peo tule ning pika päeva ootuses peetakse piknikut. Järgmine peatuspaik on kell 13 Tõrvas, kus Tõrva tulepäevade programmi osana tervitavad üksteist tuletoojad ja tõrvakad. Kell 14 jõuab järg Mustla kätte, kus tuli antakse edasi õnneliku Mulgi pere skulptuuri juures.

Kell 15 jõuab tuli Paistu istuva Mulgi mehe skulptuuri juurde. Tänavune soome-ugri kultuuripealinn Abja-Paluoja tervitab tuld Mulgi mehe juures platsil. Tuli jõuab lõpp-punkti Karksi-Nuias kell 17, kuhu jääb ootama nädal hiljem, 31. juulil algavat kuuendat Mulgi pidu "Mia ja sia ütenkuun".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles