Abja päevakeskuses kooti 11-meetrine vaip

Alice Lokk
, reporter
Copy
Abja päevakeskuses kooti 11-meetrine vaip.
Abja päevakeskuses kooti 11-meetrine vaip. Foto: Abja Päevakeskus

Et tähistada Abja-Paluoja tänavust soome-ugri kultuuripealinna tiitlit, kudus Abja päevakeskus koos mitmesaja inimesega abiga Mulgi värvides vaiba.

Abja päevakeskuse juhataja-sotsiaaltöötaja Mari Saarela ütles, et vaipa hakati kuduma juba veebruaris, kuid hoogu kogunud pandeemia pani kudumise mõneks ajaks pausile. "Nüüd on vaip iseenesest valmis, aga tekst ja pildid on selle külge veel panemata," ütles Saarela.

11-meetrise kaltsuvaiba sündimisele pani käe külge 209 inimest. Kududa said kõik, kes vähegi soovisid, ning päevakeskus kutsus ka ise inimesi appi. "Seal ei ole ainult suurte ja tähtsate tegelaste nimed," lausus Saarela ja lisas, et ka Mulgimaa peremängul pidi ühe templi saamiseks päevakeskuses vaibale neli rida kuduma. Kõigi kudujutate nimed jõuavad vaibale.

Vaibakudumise idee oli tekkinud Mari Saarelal endal. "Mõtlesin, et meil on selline võimas asi nagu kultuuripealinna aasta ja käsitööd me ju teeme. Leidsime, et kindlasti peaksid selles olema Mulgi värvid. Siis istusime koos maha ja arutasime. Nii et erinevate inimesti mõtteteri seal vaiba sees on hulgi," kõneles ta.

Saarela sõnutsi tekkis esiotsa kudumisega ka üksjagu segadust. "Alguses tegime väga laiad triibud, aga siis oleks ju saanud poole vähem inimesi kududa. Lõpuks otsustaisme, et igaüks teeb neli rida," ütles Saarela. "Meil on aga päevakeskuses nii tore seltskond, et lõpuks sai see ikkagi selline, nagu me ihanud olime. Oleme väga rahul. See on väga tore!"

Materjal oli päevakeskusel ammu olemas, kuid seda küsiti juurde ja saadi kingiks, samuti oli abiks lähedal tegutsev teise ringi pood Vikerkaar.

Praegu on vaip uudistajatele vaatamiseks Pärnu maantee 8 maja seinal. Kui see lõplikult valmis saab, pannakse see üles mõnda päevakeskuse ruumi. 

Kangaspuud lõksuvad ka Karksi külamajas: seal on käsil hõimuvaip, mille viimased read kootakse 31. juulil, kui peetakse suurt Mulgi pidu "Sia ja mia ütenkuun".  Kui vaip valmis, rändab see mööda Mulgimaad ringi ning lõpuks jääb püsima mulkide elamuskeskuses Sooglemäel.

Abja päevakeskuses kooti 11-meetrine vaip.
Abja päevakeskuses kooti 11-meetrine vaip. Foto: Abja päevakeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles