Folgifestival ärgitab publikut peole oma toidunõusid kaasa võtma

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Biolagunevad toidunõud võeti Viljandi folgipeol kasutusele juba 2019. aastal ning siis vähenes prügi hulk poole võrra. Nüüd võetakse kasutusele toidunõud, mis pärast kasutamist puhtaks pestakse.
Biolagunevad toidunõud võeti Viljandi folgipeol kasutusele juba 2019. aastal ning siis vähenes prügi hulk poole võrra. Nüüd võetakse kasutusele toidunõud, mis pärast kasutamist puhtaks pestakse. Foto: Gerthrud Grents

Viljandi pärimusmuusika festival võtab sel aastal kasutusele pandinõude süsteemi ning julgustab inimesi tulema festivalile oma nõudega. See on korraldajate teatel samm edasi eelmisest festivalist, kus plastist ühekorranõud asendati kompostitavatega. Kaugem eesmärk on pidada pidu jäätmeid tekitamata.

Pandinõude süsteem tähendab seda, et toitu ja jooki ei pakuta ühekordseks kasutamiseks mõeldud plastnõudest, vaid korduskasutatavatest panditopsidest ja -taldrikutelt. "Inimene maksab toitu või jooki ostes pandinõu kasutamise eest tagatisraha, mille saab aga tagasi, kui viib nõu hiljem Panditopsi tagastustelki," selgitas festivali rohepealik Kirsika Meresmaa.

Taldrikute ja topside eest tuleb panti maksta kaks ja pokaalide eest kolm eurot. Panditopsi tagastustelke on festivali alal kaks: Vabaduse platsil ja Varese silla pärimusmuusika aida poolses otsas.

Nõusid saab festivali alal selleks ettenähtud kohtades loputada, seega võib inimene kogu festivali läbi ajada samade nõudega. "Julgustame tõesti kasutama kogu festivali või vähemalt festivalipäeva jooksul samu pandinõusid ja mitte neid pärast iga ostu tagasi andma," sõnas Kirsika Meresmaa.

Nõudeloputuspunkt on pärimusmuusika aida Laidoneri kuju poolses otsas. Panditopsi telki tagasi viimiseks nõusid ära pesema ei pea.

Samuti on publik festivalile oodatud oma toidunõudega. Kaasa võib võtta taldriku, kausi, joogitopsi, kahvli, noa ja lusika, samuti oma veepudeli, mida saab joogikraanidest täita, oluline on vaid, et festivali alale sisenedes oleks pudel tühi.

Pandinõude süsteemi kuuluvad korduskasutatavad taldrikud ning eri suuruses topsid ja pokaalid, mille tunneb ära üleriigilise pandisüsteemi logo järgi. Festivalil kasutatavad kahvlid, noad ja lusikad pole osa pandisüsteemist, need on komposteeritavad ja tuleks hiljem selleks sobivasse prügikasti visata. Festivali alal on prügikastid kolme liiki jäätmete jaoks: toidujäätmed ja muu kompostitav, panditaara ja olmejäätmed. Festivalil liiguvad ringi rohesaadikud, kes aitavad õiget prügikasti leida.

Viljandi pärimusmuusika festival jätkab koostööd Väätsa prügilaga, kellele antakse festivali lõppedes üle kõik kompostitavad jäätmed, millest valmib hiljem, pärast tööstuslikku kompostimist, hea rammus muld.

2019. aastal asendas Viljandi pärimusmuusika festival plastist ühekorranõud kompostitavatega ja festivali ajal tekkis jäätmeid poole vähem kui 2018. aastal. Seekordne uuendus peaks korraldajate arvates jäätmete kogust veel vähendama.

Viljandi pärimusmuusika festival kestab 22.–25. juulini Viljandi lossimägedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles