Vanamuusika festival ⟩ Vene tipp-pianisti kontsert jääb ära

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Jaani kirikusse planeeritud laupäevane Venemaa tipp-pianisti Juri Martõnovi kontsert jääb ära.
Jaani kirikusse planeeritud laupäevane Venemaa tipp-pianisti Juri Martõnovi kontsert jääb ära. Foto: Elmo Riig

Teisipäeval alanud Viljandi vanamuusika festivali kavas tehti muudatus: laupäevaks, 10. juuliks Jaani kirikusse planeeritud Venemaa tipp-pianisti Juri Martõnovi kontsert jääb ära, sest Eesti-Vene piiri ületamine on praeguses olukorras väga keeruline.

Vanamuusika festivali laupäevane programm nägi ette, et Jaani kirikus esineb Moskva Konservatooriumi klahvpillide professor Juri Martõnov.

"Tema tulekut takistavad väga ranged koroonaviiruse leviku tõkestamiseks mõeldud piirangud, mis praegu Eesti-Vene piiril kehtestatud on," selgitas kontserdi korraldaja Aivar Trallman. "Ta ei ole haige ega nakatunud, aga nõutud dokumentide ja proovivastuste hulk on nii ulatuslik, et jäime lihtsalt kahjuks ajahätta ja ta ei pääse üle piiri."

Ära jääva kontserdi asemel tuleb "Hea muusika õhtu", millel solistidena on publiku ees Soome sopran Silja Aalto ja Kanada tenor Luc Robert ning kontsertmeister Tarmo Eespere. Juba ostetud piletid kehtivad saabuval asenduskontserdil või mis tahes teisel festivali kontserdil.

Teisipäeval alanud festivaliga tähistatakse Aivar Trallmani sõnutsi poole sajandi täitumist Viljandi vanamuusikaelu algusest ning esimese kahe päevaga võib tema hinnangul igati rahule jääda: kuulajaid ja huvilisi jätkub.

"Esinejad räägivad, et rahvast on väga palju, aga eks korraldaja vaata alati selle pilguga, et võiks kakskümmend inimest veel olla," rääkis ta. "Korraldamine ja välisesinejate nõuetekohane kohaletoomine on sel aastal muidugi väga keeruline olnud. Kustutan kogu aeg kahe ämbriga tulekahju, kui piltlikult väljenduda."

Festivali lõppkontserdil pühapäeval baptisti kirikus esineb Iisraeli barokkorkester Barrocade Andres Mustoneni dirigeerimisel. Solistina astub lavale Šveitsi sopran Maya Amir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles