Mulgi peo korraldajad ootavad ühevärvilisi kangaid ja kangaribasid

Kirke Katariina Siimso
Copy
Karksis juba mitu kuud töös olevas hõimuvaibas kasutatakse samu värve ja mustreid, mida tahetakse kasutada Mulgi peol.
Karksis juba mitu kuud töös olevas hõimuvaibas kasutatakse samu värve ja mustreid, mida tahetakse kasutada Mulgi peol. Foto: Elmo Riig

Juuli lõpus peetakse Mulgi pidu "Sia ja mia ütenkuun", mis sel puhul, et Abja-Paluoja kannab tänavu soome-ugri kultuuripealinna tiitlit, keskendub soome-ugri rahvaste traditsioonidele ja mustritele. Peo ettevalmistamiseks ja selle kujunduses kasutatavate püstkodade kaunistamiseks ootavad korraldajad vabatahtlikelt ühevärvilisi kangaid ja kangaribasid.

Karksi pargis korraldatav kogu pere laulu- ja tantsupidu tutvustab Mulgimaa traditsioone, kombeid ja pärimust. Soome-ugri hõimurahvaste hulka kuuluvate rahvaste tervitamiseks püstitatakse peo ajaks Karksi parki püstkojad, mis on pühendatud erinevatele hõimurahvastele. Nende kaunistamiseks hõimurahvastele omaste värvide ja mustritega oodataksegi ühevärvilisi kangaid ja kangaribasid.

Mulgi peo peakorraldaja ja Mulgi kultuuri instituudi tegevjuht Ave Grenberg ütles, et suur rõõm on 31. juulil tervitada Mulgimaal soome-ugri hõimurahvaid. "Soome-ugri kultuuripealinna tiitel annab võimaluse rääkida Mulgimaa lugu läbi mulgi keele, rahvarõivaste ja traditsioonilise toidu, nautides ühist pidupäeva meie sugulasrahvastega. Ühtlasi on see võimalus tutvuda Läänemere-äärsete ja kaugemate rahvaste identiteedi ja kujunemislooga," nentis Grenberg.

Peo ajaks püstitatakse peopaika meie hõimurahvaste püstkojad, et pidulistel oleks võimalik näha meie hõimurahvaste sümboolikat, rahvariiete ornamentikat ja neile omaseid värvilahendusi. "Ootame vabatahtlikelt peo ettevalmistuseks ja territooriumi kaunistamiseks ühevärvilisi punaseid, siniseid, rohelisi, kollaseid, musti ja valgeid kangaribasid," ütles Grenberg.

Inimesed, kellel on kodus kangaribasid või kangaid, palutakse need 7. juulist tuua Karksi-Nuia kultuurikeskusesse esmaspäevast neljapäevani kella 9–17 ning jätta fuajees asuvasse riidekirstu. Grenberg lisas, et toodud kangad ja kangaribad väärtustavad taaskasutust, sest inimeste kodudes kasutuseta jäänud kangaribad ärkavad püstkodade kaunistusena taas ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles