Sulev Salmi kogutud teosed. «Kui kuulata oskad, siis kuula ...»

Kadri Allikmäe
, reporter
Copy
Sulev Salm on loonud mitme ansambli, näiteks Untsakate, Ummamuudu, In Boileri ja Kiritöö 1990-ndate ja 2000-ndate alguse magusamad palad.
Sulev Salm on loonud mitme ansambli, näiteks Untsakate, Ummamuudu, In Boileri ja Kiritöö 1990-ndate ja 2000-ndate alguse magusamad palad. Foto: Elmo Riig

Laulukirjutaja ja muusik Sulev Salm andis oma 50. sünnipäeva puhul välja albumi «Vaadates tagasi». See vaatabki tagasi ning viib kuulaja tarbimiskultuurieelsesse aega, kus kõik oli hästi ja muusikategemine ei olnud veel tootmisliini avamise küsimus.

Kuigi Sulev Salm on loonud hulga ansamblite, näiteks Untsakate, Ummamuudu, In Boileri ja Kiritöö 1990-ndate ja 2000-ndate alguse magusamad palad, on ta ise laulukirjutajana jäänud tagaplaanile ning imetlenud nende edu lavakardinate tagant. Tema kogumikalbum on aga justkui ajakapsel, mis on talletanud ühe tähelepanuväärse ajajärgu eesti muusika ajaloos – ajajärgu, mil muusika hindamise mõõdupuu oli veel muusika ise, mitte selle hind. Seejärel muusikategemine kaubastus ning selle kirjutamise oskuse kõrval muutus olulisemaks toodet hästi müüa. Niisugune brändimiskultus sai ilmselt saatuslikuks sadadele lauludele ja lugudele, mis pole kümnendil eetrikünnist ületanud, ent olid peavoolumuusika siis, kui me polnud veel sõnast «turundus» kuulnud ja muusikat müüs massidele lugudesse peidetud tabamatu maagia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles