Kange naine niitis ennast parimaks vikatimeheks

Margus Haav
, reporter
Copy
Laupäeval Soomaal peetud vikatiga heinaniitmise võistluse "Soomaa vikatimees 2021" võitis Ulvi Rosenberg.
Laupäeval Soomaal peetud vikatiga heinaniitmise võistluse "Soomaa vikatimees 2021" võitis Ulvi Rosenberg. Foto: Erakogu

Laupäeval peetud vikatiga heinaniitmise võistluse "Soomaa vikatimees 2021" võitis Ulvi Rosenberg. Parim vikatimees on olnud naissoost ka 2008. aastal, mil äärmiselt tasavägises konkurentsis tunnistati parimaks Maimu Kuill.

Nii Tipu küla Venesauna talu perenaisel Ulvi Rosenbergil kui ligi paarikümnel teisel osalejal tuli oma oskused proovile panna üsna keerulistes tingimustes. 

"Ega see kaugeltki kerge ole, me alustasime küll juba hommikul kella üheksast, aga juba siis oli palav," nentis Tõnis Korts, "Soomaa vikatimehe" võistluse eestvedaja ja üks korraldajatest. "Hein on pealegi tänavu nagu traat, ilm on olnud kuiv ja kuum. Kui tuleks vihma, siis see teeks heina pehmeks. Soomaal kui kaitsealal me ei saa enne juulit niitma hakata ning hein lähebki niimoodi vanaks. Masinad võtavad ta küll läbi, aga inimesel on raske."

Võistlus ei käi mitte aja, vaid kvaliteedi peale ja pehmemat sorti terasid kasutanud pidid regulaarselt teritamispause tegema. Korts nentis, et seekord oli eelis tugevama karastusega vikatitel.

"Tugevaid niitjaid on palju, siin saavad otsustavaks paljud tegurid alates sellest, millised taimed väljaloositud tükile sattusid," selgitas Korts. "Kohal olid väga erinevate elukutsete esindajad, talupidajatest laevainsenerini välja. Eks see ole selline ettevõtmine, mis peab aus vanu traditsioone."

"Soomaa vikatimehe" võistlus propageerib vikatiga niitmise kunsti ning ühtlasi luhtade hooldamise tähtsust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles