Viljandi võõrustab nädal aega maletajaid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Meenutus 2018. aasta Ilmar Raua mälestusturniirist, mis peeti Sakala keskuses. Tänavune võistlus tuleb spordihoones. Fotol keskel Eesti esimaletaja Kaido Külaots.
Meenutus 2018. aasta Ilmar Raua mälestusturniirist, mis peeti Sakala keskuses. Tänavune võistlus tuleb spordihoones. Fotol keskel Eesti esimaletaja Kaido Külaots. Foto: Elmo Riig

Viljandis tuleb järgmise kümne päeva jooksul kaks suurt maleturniiri. Esimene neist kestab ühe päeva ja teine enam kui nädala. Laupäeval esimest korda peetavatele Heldur Valgmäe mälestusvõistlustele järgnevad traditsioonilised Ilmar Raua mälestusvõistlused.

Mullu juunis meie seast lahkunud Heldur Valgmäe oli aastakümneid tagasi Ilmar Raua turniiri algataja. Ta oli kauaaegne maleõpetaja ning pälvis Viljandi elutööpreemia. Tema mälestusvõistluste korraldaja on poeg Toomas Valgmäe, kes on ka Ilmar Raua turniiri peamine eestvedaja.

"Mõtlesin isa mälestuseks teha päev enne Ilmar Raua turniiri temanimelise kiirmaleturniiri, sest ta oli pikka aega Ilmar Raua võistluse vedaja," lausus Valgmäe.

Kuni sajale osalejale mõeldud kiirmaleturniir tuleb seejuures tasemelt tugevam kui sellele järgnev kaheksa päeva kestev pika male võistlus. Nimelt on laupäeval Viljandis seitse suurmeistrit, kuid kaks neist järgmisele turniirile ei jää. Lahkujad on Aleksandr Volodin ning Kaido Külaots, kes sõidab maailmakarikavõistluste turniirile.

Suurmeistreid jääb Ilmar Raua turniirile tõenäoliselt viis, neist kolm Eestist, üks Lätist ja üks Leedust.

"See turniir läks meil koroona nahka," nentis Valgmäe. Tema selgitust mööda on tavaliselt turniiril olnud rohkem suurmeistreid, kuid nüüd ei saanud sportlased Venemaalt ja Valgevenest kohale tulla ning kõrvale jäid ka soomlased. "Osalejate hulk ja tase ei ole päris need mis varasematel aastatel," tunnistas korraldaja.

Valgmäe pakkus, et laupäeval on Viljandi spordihoones laudade taga 85–90 maletajat. Pühapäeval algaval ja järgmise nädala pühapäeval lõppeval Ilmar Raua turniiril osaleb 55–60 võistlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles