KOROONAVIIRUS Terviseameti hinnangul on delta tüve osakaal kasvuteel, kuid kasv on oodatust aeglasem

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Terviseamet
Terviseamet Foto: Sander Ilvest / Postimees

Terviseameti teatel on Eestis haigestumuse intensiivsus Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskuse riskimaatriksi järgi väike. Languse foonil on delta tüve osakaal kasvanud, kuid kasv on olnud oodatust aeglasem.

Juuni viimase täisnädala jooksul lisandus 165 haigusjuhtu. Võrreldes 24. nädalaga kahanes juhtude koguarv 41,5 protsenti ning väiksemaks jäi ka nakatamiskordaja R, mis on 0,67.

"Kindlasti peab arvestama, et langus võib osaliselt olla mõjutatud jaanipäevaaegsest väikesest testimise intensiivsusest," ütles terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp.

Nakatumine suurenes tervishoiuasutustes, kosus teadmata nakatumiskohaga juhtude osa ning oluliselt kasvas sissetoodud juhtude osakaal. Reisimisega oli seotud 49 juhtu, mis moodustas ligi 30 protsenti kõikidest juhtudest. Enim toodi haigusjuhte sisse Venemaalt (32 juhtu). Vähenes nakatumiste osakaal perekonnas, tööl ja tutvusringkonnas. Nakatumiskoht jäi teadmata 33,4 protsendil juhtudest. Sümptomaatilised haigusjuhud moodustasid 73,9 ja ilma sümptomiteta 26,1 protsenti haigestunute üldarvust. Asümptomaatiliste haigusjuhtude osakaal suurenes.

Sepp rääkis, et delta tüve osakaalu kasv ei ole seni haigestumise kasvu põhjustanud ning siseriiklikku levikut ei ole veel täheldatud. Synlabi andmetel on delta tüvi kasvanud 33 protsendini, kuid see on olnud oodatust aeglasem.

"Sellest võib järeldada, et senine seire ja kontroll delta tüvega nakatunute üle on olnud tõhus, kuid sissetoodud juhtude arv pidevalt suureneb, mistõttu on oluline valvsust mitte kaotada," lisas ta.

Juuni viimasel täisnädalal kinnitati 47 delta tüve, neist kolm sisse toodud ja 44 kohalikku juhtu. 28. juuniks oli sekveneeritud 7360 proovi ning tuvastati 5216 alfa mutatsiooniga viirustüve, 67 beeta mutatsiooniga viirustüve, millest 27 olid sisse toodud, 9 gamma  ning 159 delta mutatsiooniga tüve.

Haiglaravi on vajanud 6,9 protsenti haigete üldarvust. Maksimaalne hospitaliseerimiste arv oli 30. märtsil, 104 haiget. Maksimaalne haigete arv haiglaravil oli 5. aprillil, 727. Juuni viimasel täisnädalal hospitaliseeriti 24 inimest. Nädal varasemaga võrreldes oli kahanemine 40 protsenti.

Üle 60-aastastest haigestunutest vajas hospitaliseerimist 29,4 protsenti. Erinevalt varasemast perioodist kasvas hospitaliseeritute hulgas oluliselt üle 60-aastaste osakaal. Samal ajal oli hospitaliseeritute hulgas vähem noori ja keskealisi.

Surmaga on lõppenud 1269 haigusjuhtu ehk 0,97 protsenti COVID-19 juhtudest. 

Detailsem epidemioloogiline ülevaade on terviseameti veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles