«Sakala» kandideerib kolmele kujundusauhinnale

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olemuslugude kujunduse nominent on 10. novembri «Sakalas» ilmunud topeltkülg «Ulmeplaan: Viljandi ordulossi taastamine».
Olemuslugude kujunduse nominent on 10. novembri «Sakalas» ilmunud topeltkülg «Ulmeplaan: Viljandi ordulossi taastamine». Foto: Repro

Eile valis Eesti ajalehtede liidu (EALL) kujundusvõistluse žürii välja parima kujundusega, kõige uuenduslikumad ja kõige paremini kujundatud olemuslugudega ajalehed. Kolmes kategoorias on nominentide seas «Sakala».

«Sakala» kandideerib alla 20 000 tiraažiga lehtede seas parima kujunduse auhinnale, ainsaks võistlejaks «Saarte Hääl».

Olemuslugude kujunduse seas on nominent 10. novembril ilmunud topeltkülg «Ulmeplaan: Viljandi ordulossi taastamine», millega konkureerivad «Ärilehe» 14. septembril avaldatud «Suur päästeoperatsioon» ja «Saarte Hääle «16 aastaga 17 miljonit inimest», mis ilmus 28. mail.

Uuenduse kategoorias on uuenenud kujundusega nominendid «Sakala», «Eesti Päevaleht» ja «Saarte Hääl».

Suurte lehtede kogukujunduse nominendid on «Tartu Postimees», «Eesti Ekspress» ja «Äripäev».

Žürii hinnangul domineeris kujundusvõistlusel uuenduslikkus, sest neli ajalehte oli esitanud uuendatud kujunduse. Žürii leidis, et konkursil osalenud ajalehtede üldmulje on viimase aastaga selgelt muutunud: lehed on heledama, terviklikuma ja rahulikuma välimusega ning vähem on näha ülekujundamist ja teisejärguliste elementide tarbetut rõhutamist.

Žürii esimehe Roosmarii Kurvitsa sõnul üllatas meeldivalt trükikirjade varasemast professionaalsem valik eelkõige väikestes lehtedes, kus on hakatud kasutama spetsiaalselt ajalehtede tarvis disainitud trükikirju. Ta märkis, et olemuslugude kujundus on varasemast sisulisem ja kandvam, rohkem on terviklikke ideid, kus loo kujundus on hoolikalt läbi kaalutud ning leitud sobivaim moodus info esitamiseks eri võtetega. Rohkem ja kompositsiooniliselt paremini kasutatakse kujundamisel tühja valget pinda, mis pakub lugejale info tõlgendamisel suuremat vabadust.

Žüriisse kuulusid graafiline disainer ja kunstikriitik Tõnu Kaalep, «Tartu Postimehe» vanemtoimetaja Vahur Kalmre, Tartu Ülikooli teadur Roosmarii Kurvits, «Anne & Stiili» peakunstnik Ahto Meri, kujunduskunstnik Andrus Peegel, «Eesti Päevalehe» kujundusosakonna juhataja Raimo Reiman ja «Äripäeva» kujundusosakonna juht Margit Toovere.

Kujundusvõistluse võitjad avalikustatakse 2. märtsil Tallinnas Õpetajate majas toimuval pressitseremoonial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles