Politsei kutsub jaaniaja eel inimesi üles mõistlikkusele ja julgusele

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Jaaniajal on teedel näha tavalisest enam politseinikke.
Jaaniajal on teedel näha tavalisest enam politseinikke. Foto: Elmo Riig

Politsei hinnangul sõltub õnnetuste ja kakluste ärahoidmine väga palju inimestest, kes julgevad takistada purjus inimesel autorooli istumast ning annavad kohe politseile teada, kui kahtlustavad naaberkorteris või -majas vägivalda.

Uuel nädalal jõuab kätte jaaniaeg ning paljudel kujuneb see viie päeva pikkuseks, mil saab tähistada nii suve algust, võidupüha kui jaanipäeva. Paraku näitab politseistatistika, et pikemaks venivad pühad toovad reeglina kaasa politsei sekkumist vajavate sündmuste tõusu ning ka joobes juhtide hulga suurenemise liikluses.

Kui keskmiselt tabab politsei ühes päevas üle Eesti 10–30 alkoholi tarvitanud juhti, siis jaanipidustuste ajal on see näitaja keskmiselt kuus korda suurem. Ainuüksi juunikuu esimesel esmaspäeval Viljandimaal korraldatud tunniajasel politseireidil tuvastasid korrakaitsjad neli joobes autojuhti, kellest üks peab oma teo eest kandma kriminaalvastutust.

Politsei soovitab, et jaaniüritustele minnes tuleks juba enne teele asumist kokku leppida, kes jääb kaineks roolikeerajaks, kes vajadusel seltskonna turvaliselt koju toob. Kui autorooli kipub aga purjutanud juht, soovitab politsei kasutada kõiki võtteid, et veenda teda sellisest mõttest loobuma. Kui pelk jutuajamine ei aita, tuleks politsei soovitusel juhilt autovõtmed ära võtta, aiavärav lukku keerata või mõnd muud kavalust kasutada. Kui ka see vilja ei kanna, tuleks kutsuda abi telefonil 112.

Ka maanteel kahtlaseid manöövreid tegeva autojuhi suhtes tuleks olla tähelepanelik ja anda temast teada politsei lühinumbril.

Samuti on jaanipühade ajal alkoholi liigtarbimise tõttu enam kaklusi nii peopaikades kui koduseinte vahel. Kui on vahetu oht inimesele, siis tuleks helistada samuti telefonil 112 ning abi kutsuda. Politsei palub tähelepanelik olla ka kõrvalkorterist kostvate helide pärast. Kui on kuulda nuttu ja karjumist, võib tegu olla lähisuhtevägivallaga.

Politsei on pühade ajal ja sellele eelneval nädalavahetusel väljas täiendavate jõududega ning teeb sagedamini sõidukijuhtide kainuskontrolle.

Jaaninädalavahetuse eel kutsub politsei üles kõiki inimesi olema pidutsedes mõõdukad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles