Vastemõisa kandis tulevad lillepäevad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Vastemõisas asuva Kaevandi aiandustalu perenaine Anu Nurmsalu rnäitab rikkalikku pojengikollektsiooni.
Vastemõisas asuva Kaevandi aiandustalu perenaine Anu Nurmsalu rnäitab rikkalikku pojengikollektsiooni. Foto: Erakogu

Reedest pühapäevani saavad kõik huvilised minna lillepäevadele Vastemõisa Kaevandi tallu ja Metskülla Nõrga tallu. Kumbki aiandustalu on tuntust kogunud rikkalike püsilillekollektsioonidega. Sissepääs on prii ning Nõrga talu perenaise Krista Kuke sõnutsi saab imetleda õitsvaid väljapanekuid, täisõies on suur valik astilbesid ja pojenge. Krista Kukk ja Anu Nurmsalu vastavad astilbesid ja pojenge, aga ka kõigile teistele püsikute kasvatamist puudutavatele küsimustele. Mõlemas kohas on avatud kohvikud.

Krista Kukk tõdes, et selliseid lillepäevi on nad korraldanud ka eelmistel aastatel ning huvilisi on olnud väga palju, sest inimesed tahavad koguda inspiratsiooni. Nõrga talu perenaise kinnitusel õitsevad eri sorti astilbed juulist septembrini. Astilbe on üks tähtsaim poolvarju armastav aiataim. See kasvab hästi ka päikese käes, kui maapind põua ajal läbi ei kuiva. Kaevandi aia kollektsioonis on üle 130 pojengisordi.

Nõrga talu 1,5 hektari suurune iluaed pakub pilkupüüdvaid panoraame ning seal on suures valikus püsililli. Aia uhkus on suur päevaliiliate ja flokside kollektsioon. Lisaks on aias sadu püsikuid, mis sobivad taluaia stiili ja suure rehielamuga. Vanade põlispuude alla on rajatud kaks suurt istutusala, mis on kujundatud varjulembeste püsililledega, ülejäänud aias saavad taimed päikest peaaegu terve päeva. Kujunduses on rõhk keskmistel ja kõrgemat kasvu liikidel ja sortidel. Aias on hostad, astilbed, lursslilled, heleeniumid, siilkübarad, kobarpead, ängelheinad, vesikanepid, priimulad ja kõrrelised. Talu põhitegevuseks on püsilillede kasvatamine ja müük. Igal aastal lisandub valikusse uusi ja erilisi liike ja sorte ning pidevalt katsetatakse nende sobivust meie kliimasse. Nõrga talu on tunnistatud 2009. aastal Suure-Jaani valla kauneimaks tootmistaluks ja auhinnatud 2010. aastal vabariigi presidendi "Kauni Eesti kodu" konkursil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles