Abja vallavanem tõmbas ühinemisele pidurit

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja vallavanem Peeter Rahnel
Abja vallavanem Peeter Rahnel Foto: Elmo Riig / Sakala

Varem Lõuna-Viljandimaa omavalitsusi ühinema ärgitanud Abja vallavanem Peeter Rahnel tegi ettepaneku külmutada Abja ja Halliste valla ühinemisläbirääkimised.


Esimesed tõsised eriarvamused tekkisid muidu üsna libedalt kulgenud ühinemisläbirääkimistel siis, kui kõneaineks võeti kavandatava liitvalla nimi. Kuigi päevakorral oli muidki variante, näiteks Mulgi vald, otsustati loodav omavalitsus nimetada omaaegse kihelkonna järgi Halliste vallaks, ehkki selle keskusena nähakse Abja-Paluoja linna.



Paljudele Abja valla inimestele eesotsas Peeter Rahne­liga valmistas seesugune asjade käik meelehärmi. Nende väitel on Abja omavalitsusliku üksuse nimena kasutusel olnud Hallistest tunduvalt kauem, mistõttu oleks seda kaardilt vastutustundetu kustutada.



Vallavanem Peeter Rahnel tunnistas, et nimeküsimus on osutunud üheks põhjuseks, mis pani teda ühinemise vajalikkuses ja võimalikkuses kahtlema. Samas rõhutas ta, et veelgi rohkem skepsist külvas riiki haaranud majanduskriis.



«Olin väga läbirääkimiste alustamise poolt, kuid sain nende käigus aru, et praegustes oludes pole mõttekas kiirustada. Väga paljud küsimused, eeskätt need, mis puudutavad ühinemisega kaasnevaid rahalisi kulusid, on jäänud vastuseta, mistõttu on määramatus väga suur. Mina küll ei taha sellises segaduses öelda, et tormame aga edasi,» rääkis Rahnel.



Samuti ei pidanud ta mõistlikuks liitumist olukorras, kus Abja vallast ümbritsetud Mõisaküla linn on otsustanud iga hinna eest iseseisvaks jääda.



Kuigi Abja volikogu ja vallavalitsus polnud eile lõunaks läbirääkimiste katkestamist veel arutanud, avaldas Rahnel veendumust, et tal on nendes võimuorganites piisavalt mõttekaaslasi, saamaks oma valikule ametlik jõud.



Halliste vallavanem Andres Rõigas sai läbirääkimiste lõpetamise ettepanekust teada eile «Sakala» vahendusel ning avaldas hämmastust, miks ükski Abja valla esindaja pole talle sündmuste seesugusest arengust kõnelnud.



«Alles paar päeva tagasi oli ühinemiskomisjoni koosolek, kus Rahnelit kohal polnud. Ka teised ei maininud, et nende arvates ei tasu enam asjaga edasi minna. Võib-olla nad ei teadnudki, mis mõtteid vallavanem veeretab,» arutles ta.



Rõigase arvates pole liitumine eesmärk omaette, mistõttu ei juhtuks midagi hullu ka siis, kui vallad lõpuks tõesti eraldi jäävad. Ta leidis, et ühinemine on omavalitsuste tulevase elujõu seisukohalt siiski kasulik ning seetõttu võiks liitumislepingu kokku panna ja volikogudele lõplikuks vaagimiseks anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles