Avalikud ujumiskohad saavad ohutuspoid

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Juunikuus paigaldab päästeamet avalikesse supluspaikadesse üle kogu Eesti 60 ohutuspoid.
Juunikuus paigaldab päästeamet avalikesse supluspaikadesse üle kogu Eesti 60 ohutuspoid. Foto: Päästeamet

Juunikuus paigaldab päästeamet avalikesse supluspaikadesse üle kogu Eesti 60 ohutuspoid, mis aitavad väsinud ujujatel hinge tõmmata ja vajadusel ka silma paista ning aega võita, kuni abi kohale jõuab.

"Igal aastal juhtub veeõnnetusi, mille puhul saab ujujale saatuslikuks oma võimete ülehindamine või terviserike. Selleks, et väsimusest või terviserikkest tingitud veeõnnetusi ennetada, seatakse suplushooaja alguses üles kümned päästepoid," ütles päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala. Poidel on libisemiskindlad käepidemed, mis hõlbustavad suplejal sealt kinni hoidmist – nii annab see võimaluse kurnatuse puhul hinge tõmmata ja jõudu koguda ning samal ajal aega võita, et abi saabumiseni vastu pidada. 

Päästepoid on head abimehed nii terviserikke ja väsimuse kui ka ootamatult halvenenud loodusolude puhul. Ka tugeva tuule või lainetuse korral on päästepoi toeks, kus oodata ujumistingimuste paranemist. Meeles tuleb pidada, et poi saab abi pakkuda vaid siis, kui see on terve.

"Kindlasti ei ole see poi teatepulk, milleni ujumisvõistlust korraldada või milleni ujudes oma suplusvõimeid proovile panna. Seda tasub selgitada ka lastele, kel võistlusvaim tugev ja uudishimu hinges," ütles Virkala ja lausus, et kõigil rannalistel palutakse suhtuda poidesse kui elupäästjatesse. "Poi saab hättasattunule abi pakkuda vaid siis, kui see on korrektselt paigaldatud ja rikkumata. Seetõttu on ülimalt oluline, et veemõnusid nautijad ei hakkaks püüdma poide asukohta muuta ega rikuks neid muul moel. Poid on vette seadnud oma ala eksperdid ja nende korrasolekust võib sõltuda elu," rõhutas ta.

Ohutuspoid paigaldatakse avalikesse ujumiskohtadesse üle Eesti. Asukohtade valikul lähtutakse riskipõhisusest – need seatakse üles ohtlikumatesse ja sügavamatesse supluskohtadesse ning ujumispaikadesse, kus on juhtunud traagilisi veeõnnetusi. Poide paigaldamisega alustati juuni alguses ning neid lisandub ujumispaikadesse selle kuu lõpuni.

8. juuni seisuga on Eestis tänavu uppunud 20 inimest, juunis on oma elu jätnud märga hauda 3 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles