87 noore unistused Vabaduse platsist jõuavad homme näitusele

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Lapsed ja noored esitasid oma ideed, milline võiks olla nende unistuste linnaväljak. 1. juunil jõuab töödest kokku pandud näitus Vabaduse platsile.
Lapsed ja noored esitasid oma ideed, milline võiks olla nende unistuste linnaväljak. 1. juunil jõuab töödest kokku pandud näitus Vabaduse platsile. Foto: Erakogu

Lastekaitsepäeval avatakse kogukonnaalgatuse Loov Viljandi ja Viljandi kunstikooli eestvedamisel Vabaduse platsil 7–17-aastaste laste ja noorte ideenäitus "Minu Vabaduse plats", kus on näha kavandid, mis kirjeldavad osalejate unistusi linna esindusväljakust. 

Korraldajate rõõmuks laekus konkursile palju töid. 87 ideekavandit lähevad näitusele vaatamiseks, väljapanekut saab seal uurida 15. juunini.

Loov Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso sõnul pakub laste ja noorte näitus "Minu Vabaduse plats" uue linnasüdame elavdamise ideid läbi noorema generatsiooni pilgu. Küll aga täitus Ruiso ütlemist mööda vargsi loodetu ja esitatud tööd ei puuduta mitte ainult noori, vaid eri põlvkondi ja pakuvad kopsaka ideedepagasi, mida saab kasutada terve linna elavdamiseks. ​

Korraldajad paluvad vabandust kõikidelt osalejatelt, kes esitasid oma kavandid esialgu välja kuulutatud konkursile, kus parimad lubati välja valida rahvahääletuse teel. Kuna üleskutsele reageerisid väga paljud lapsed ja noored ning ilmusid väga eriilmelised tööd, siis otsustati loobuda peaauhinnast ning kõikide osalejate vahel jagatakse välja hoopis rohkem üllatusauhindasid ning preemiaid jagub ka loosi teel.

​Näituse lõppedes loodavad visiooninäituse eestvedajad avada kõikidest ideekavanditest avaliku veebigalerii ja koostada inspiratsiooniks ideekataloogi kõikidele Viljandi linna kujundajatele. 

Väljapanekul on 87 põnevat ideed, kuidas võiks linnaruumi kujundada.
Väljapanekul on 87 põnevat ideed, kuidas võiks linnaruumi kujundada. Foto: Erakogu

Laekunud ideekavandite suur hulk annab mitmekesise ülevaate nooremate viljandlaste soovidest, milline võiks olla kodulinna avalik ruum. Kuna nii mõnigi kavand sündis Loov Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso sõnul koos klassikaaslaste, ema-isa või juhendajaga, siis on ideeloomesse kaasatud veelgi rohkem inimesi.

Näitus on osati jätk kunstikooli, Loov Viljandi ja arhitekt Ülle Maiste juhendamisel olnud kursusele, kus noortele jagati teadmisi avaliku ruumi kujundamisest. Maiste sõnul vajab Vabaduse plats kindlasti täiendusi, et inimestel oleks seal hea ja huvitav olla. Maiste hinnangul täidab mitu esitatud tööd seda eesmärki hästi. "Minu lemmikud on Viljandi kuvandiga hästi haakuvad utoopilis-naivistlikud ettepanekud nagu maasikapurskkaev, pulga otsas vett sülgav lind, Viljandi paadimees klaaskupli sees, Minecrafti lohe-purskkaev, päevalilledest labürint," loetles ta.

​Igapäevaselt arhitektina töötav Maiste hindas kõrgelt saadud tulemusi, mis annavad hästi edasi noorte värsket pilku ning need tööd võiksid olla hea inspiratsioon linnaplaneerijatele ja -juhtijatele nii Viljandis kui mujal. 

Laste ja noorte huvitavaid ideid linnaruumi elavdamiseks saab vaadata 1.–15. juunini Vabaduse platsil näitusel.
Laste ja noorte huvitavaid ideid linnaruumi elavdamiseks saab vaadata 1.–15. juunini Vabaduse platsil näitusel. Foto: Erakogu

Viljandi kunstikooli direktor Laineli Parresti ütles, et seesugused ettevõtmised avardavad kõigi ruumiteadlikkust, sest näituselt leiab mõtlemisainet nii isamaaline vanaisa, asjalik linnavalitsuse esindaja, rulaga noor kui ka emmega põnn.

​Parrestile jäi kogu protsessist kõlama noorte huvi kodulinna käekäigu vastu. "Nad tunnevad piinlikkust vildakate otsuste pärast, muretsevad prügimajanduse ning rohelise mõtteviisi lünkade pärast, kuid tunnevad uhkust Viljandi armsuse, hubasuse ja kogukondlikkuse üle," selgitas ta. Ta tõi esile kaks kriitilist tööd, kus gümnasistid viitasid läbi paroodia, mis juhtub, kui minna pimesi kaasa suurlinna ihalusega või kui rajada väikelinna idülli düstoopiliselt mõjuvaid memoriaale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles