COVID-19 Esmaspäevast leeveneb mitu piirangut

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Avalikes siseruumides maski kandmise kohustus jääb praegu kehtima.
Avalikes siseruumides maski kandmise kohustus jääb praegu kehtima. Foto: Arvo Meeks

Valitsus kiitis neljapäeval heaks COVID-19 piiranguid järk-järgult leevendava korralduse, mis asendab alates 31. maist 2 + 2 liikumispiirangu hajutatuse nõudega. Sellest kuupäevast ei kehti enam ka rühmapiirangud ning leevenevad siseruumide täitumuse nõuded. Näiteks kohvikutes ja restoranides tohib siseruumidest olla täidetud kuni 50 protsenti. 14. juunist pikenevad lahtioleku kellaajad südaööni ja suurenevad üritustel osalejate piirarvud.

2 + 2 REEGEL ASENDUB SISERUUMIDES HAJUTATUSE NÕUDEGA

Alates 31. maist tuleb avalikus siseruumis 2 + 2 liikumispiirangu asemel arvestada hajutatuse nõuet. Hajutatuse nõude puhul tuleb võõrastest inimestest hoiduda viiruse leviku seisukohast mõistlikusse kaugusse.

SPORTIMINE, TREENIMINE, NOORSOOTÖÖ, HUVITEGEVUS JA -HARIDUS, TÄIENDKOOLITUS JA TÄIENDÕPE

Alates 31. maist on kõik need tegevused lubatud sisetingimustes kuni 200 inimesele ja alates 14. juunist kuni 600 inimesele, arvestada tuleb hajutatuse ja kuni 50-protsendilise ruumitäitumuse nõuet. Sisetingimustes tuleb kanda maski. Maski ei pea kandma alla 12-aastased ning need, kellel see pole võimalik tervislikel põhjustel, tegevuse iseloomu tõttu või muid olulisi põhjusi arvestades.

Alates 31. maist tohib välistingimustes üritustest osa võtta kuni 250 inimest ja 14. juunist maksimaalselt 1000 inimest.

SPORDI- JA LIIKUMISÜRITUSED, SPORDIVÕISTLUSED

Alates 31. maist võib välistingimustes spordi- ja liikumisüritusi korraldada kuni 250 osalejaga. Arvestada tuleb sulgemisaega kell 22.

Alates 14. juunist tohib sisetingimustes korraldada spordi- ja liikumisüritusi 600 inimesele ja välistingimustes kuni 1000 osalejale, kaasa arvatud pealtvaatajad. Sisetingimustes tuleb tagada hajutatus ja ruumitäitumus kuni 50 protsenti. Nii sise- kui välistingimustes peavad üritused lõppema hiljemalt südaööl, kell 24. Tippspordivõistlused nii sise- kui välistingimustes on lubatud ilma kellaajapiiranguteta.

AVALIKUD ÜRITUSED, KULTUUR, KIRIKUD, MEELELAHUTUS

Alates 31. maist lubatakse siseruumides avalikust koosolekust ja üritusest, näiteks konverentsist, teatrietendusest, kontserdist, kinoseansist, aga ka meelelahutusteenuse osutamisest ning avalikust jumalateenistusest või usulisest talitusest, osa võtta kuni 200 inimesel. Arvestada tuleb kuni 50-protsendilise ruumitäitumuse nõuet. Üritused peavad lõppema kell 22, aga kui näiteks teatrietendus, kinoseanss või kontsert ei ole selleks kellaajaks lõppenud, tohib külastajatele uksed sulgeda ka mõistliku aja jooksul pärast kella 22.

Alates 14. juunist tohib mainitud üritustest sisetingimustes osa võtta kuni 600 ja välistingimustes kuni 1000 inimest. Üritus peab lõppema hiljemalt südaööl.

MUUSEUMID JA NÄITUSEASUTUSED

Alates 31. maist ei rakendata muuseumides ja näituseasutustes piiranguid rühmategevustele, kuid arvestada tuleb, et ühest ruumist ei tohi olla täidetud üle 50 protsendi või ühes ruumis viibida üle 200 inimese.

Alates 14. juunist tohib muuseumide ja näituseasutuste siseruumides viibida hajutatuse nõuet arvestades kuni 600 inimest ühe ruumi kohta koos 50-protsendilise täitumuse nõudega.

Välistingimustes jääb muuseumidele ja näituseasutustele kehtima täitumuspiirang kuni 50 protsenti külastajatele ette nähtud territooriumi kohta.

Alates 14. juunist tuleb nii sise- kui välisalade uksed külastajatele sulgeda hiljemalt südaööst.

SPAAD, SAUNAD, VEEKESKUSED, BASSEINID, UJULAD

Alates 31. maist ei rakendata veekasutusega siseruumides enam rühmapiirangut, kuid arvestada tuleb ruumi 50-protsendilise täitumuse ja hajutatuse nõuet. Sama kehtib ka välistingimustes saunade, spaade, veekeskuste, basseinide ja ujulate kohta. Kehtima jääb sulgemisajapiirang kell 22. Välistingimustes tohib osalejate arv olla kuni 250 ja siseruumides 200.

Alates 14. juunist tohib siseruumides viibida maksimaalselt 600 ja välisaladel maksimaalselt 1000 inimest. Ruumitäitumuse ja hajutatuse nõue sisetingimustes jäävad samaks. Nii sees kui väljas tuleb uksed klientidele sulgeda südaööl.

TOITLUSTUSASUTUSED

Alates 31. maist on lubatud siseruumides kuni 50-protsendiline ruumitäitumus ja arvestada tuleb hajutatuse nõuet. Ühe laudkonna inimeste arvule enam piirangut ei seata. Uksed tuleb klientidele kohapeal söömiseks-joomiseks sulgeda kell 22.

Alates 14. juunist pikeneb nii siseruumide kui välisalade kohapeal söömise-joomise kellaaeg kuni südaööni, ruumitäitumuse piirang ja hajutatuse nõue jäävad samaks.

KAUBANDUS- JA TEENINDUSETTEVÕTTED

Poodides ja teeninduskohtades peab olema tagatud hajutatus ning ruumitäitumus tohib olla kuni 50 protsenti.

MASKI KANDMISE KOHUSTUS

Avalikus siseruumis maski kandmise kohustus jääb praegu kehtima. Valitsus arutab hiljemalt kahe nädala pärast selle  asendamist range soovitusega kanda rahvarohketes kohtades maski. Otsuse tegemisel hindab valitsus leevenduste mõju koroonaviiruse levikule, haiglate seisu ja muid kriitilisi COVID-19 näitajaid, samuti vaktsineeritute osakaalu ühiskonnas.

Eestis püsib praegu suur koroonaviirusega nakatumise oht, kuid saavutatud on oluline nakkusnäitajate kahanemine. Valitsus leevendab COVID-19 piiranguid järk-järgult, et saada koroonaviiruse levik senisest suuremal määral kontrolli alla ja vähendada meditsiinisüsteemi ülekoormuse riski. Viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud meetmeid tuleb vaadelda kogumina ja arvestada, et nakkuse levik sõltub inimestevaheliste kontaktide arvust. Piirangute leevendamisel on üks oluline näitaja ka vaktsineeritute arvu kasv elanikkonna hulgas. Piirangud vaadatakse üle kahe nädala pärast ja kui epidemioloogiline olukord võimaldab, leevendatakse neid veelgi.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo avaldab korralduse ja seletuskirja kodulehel kriis.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles