Viljandi haiglas saavad COVID-19 läbipõdenud inimesed taastusravi

Sakala
Copy
Viljandi haiglas saavad taastusravi teiste seas inimesed, kes pole COVID-19 toibunud ka veel 12 nädala möödudes. Fotol on haigla taastusravikliiniku juht Krista Lääne.
Viljandi haiglas saavad taastusravi teiste seas inimesed, kes pole COVID-19 toibunud ka veel 12 nädala möödudes. Fotol on haigla taastusravikliiniku juht Krista Lääne. Foto: Viljandi haigla

Viljandi haigla hakkab 28. maist pakkuma COVID-19 läbipõdenud patsientidele taastusravi. Seda võib vajada iga viies kuni kümnes läbipõdenu ning selle saamiseks on tarvis perearsti või eriarsti saatekirja.

Haigla taastusravikliiniku juht doktor Krista Lääne selgitas, et post-COVID-19 sündroomi puhul on koroonaviirushaiguse põdemisega kujunenud haigustunnused jäänud püsima 12 nädalaks või kauemaks. "Haigus võib olla kulgenud ka täiesti kergete sümptomitega kodustes tingimustes, võib-olla haistmis- või maitsemeele muutustega, lihasvaluga, liigesvaluga, peavaluga – kuidas kellelgi."

Lääne sõnul on uuringud näidanud, et mõnel kestavad COVID-ist tingitud vaevused pikalt ning neile võib lisanduda ka uusi kaebusi. "Väga levinud on mäluhäired ja keskendumisraskused, pearinglus, uimasus, üldine väsimus, köha, õhupuudus, südame rütmihäired," loetles ta.

Oluline on eristada, kas tegemist on COVID-19-järgsete sümptomitega või on välja löönud mõni varasem krooniline haigus, samuti võib olla tekkinud mõni uus haigus. "Seepärast on meeskonnas lisaks taastusarstile teiste erialade arstid – sisearst, infektsioonihaiguste arst, reumatoloog ja psühhiaater – ning mitme eriala spetsialistid, nagu füsioterapeut, tegevusterapeut ja psühholoog." Tähtis roll on ka õe, sealhulgas vaimse tervise õe vastuvõtul.

Viljandi haigla on juhiseid ja materjale hankinud Suurbritanniast, kus sellist teenust pakutakse paljudes kliinikutes. Eestis seda seni kusagil mujal ei pakuta. Viljandi haiglasse võib COVID-19 läbipõdenu tulla kõikjalt Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles