Telia kavatseb paari aasta pärast 3G-võrgu sulgeda

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
2003. aasta sügisel oli Telia eelkäijal EMT-l valminud 3G katsevõrk ning Tallinnas Peterburi teel tehnokeskuses tehti esimene mobiilikõne 3G-võrgus.
2003. aasta sügisel oli Telia eelkäijal EMT-l valminud 3G katsevõrk ning Tallinnas Peterburi teel tehnokeskuses tehti esimene mobiilikõne 3G-võrgus. Foto: Raivo Tiikmaa

Eesti sidefirma Telia avalikustas neljapäeval, et kavatseb 3G mobiilsidevõrgu sulgeda 2023. aasta lõpuks.

Telia Eesti tehnoloogiajuht Andre Visse ütles, et uutele tehnoloogiatele ruumi tegemiseks on vajalik mõne vanema põlvkonna võrgu sulgemine ja kasutuses olevate ressursside vabastamine. Selle kasuks räägib tema sõnul ka asjaolu, et uued tehnoloogiad pakuvad mitu korda paremat kasutuskogemust ja paremat kvaliteeti ning pealegi on uued tehnoloogiad nagu 5G eelmistest märksa keskkonnasõbralikumad.

«1. juunil tähistame 30 aasta möödumist mobiilside algusest Eestis ning praegu oleme ainus kohalik operaator, kes pakub oma klientidele juba ka viienda põlvkonna mobiilsidetehnoloogiat,» märkis Visse. «Nüüd oleme ühtlasi esimene, kes võtab ette julge sammu ja hakkab liikuma 3G-võrgu sulgemise suunas. Meie plaan on 3G-tehnoloogia sulgeda 2023. aasta lõpuks või 2024. aasta esimestel nädalatel.»

Sulgemine korraga

2016. aasta mais vahendas tehnoloogiauudiste portaal Geenius, et Tele2 Eesti kavatseb sulgeda 3G-võrgu 2020. ja 2G-võrgu 2025. aastaks. Hiljem küll võttis Tele2 selle plaani päevakorrast maha ja uusi lubadusi andnud pole. Elisa pole seniajani avaldanud, millal vanemad võrgud suletakse.

Andre Visse
Andre Visse Foto: Jake Farra

Sakala küsimusele, kuivõrd kindel on Telia kavatsus 3G-võrk paari aasta pärast kinni panna, vastas Andre Visse, et see on konkreetne ning tähtaja edasilükkumine on pigem vähetõenäoline. Täpset kuupäeva siiski veel kindlaks määratud pole.

«3G-võrgu sulgemise otsuse puhul on aluseks võetud eeskätt Telia enda info ja analüüsid. Samasugune samm seisab varem või hiljem ees ka meie konkurentidel,» tõdes Visse. «Telia kavatseb 3G-võrgu sulgeda korraga ehk siis järkjärgulist 3G leviala vähendamist plaanis ei ole.»

Mobiilseadmed võib võrguvõimekuselt jaotada neljaks. Kõige lihtsamad suudavad toimetada vaid 2G-võrgus, teised saavad hakkama nii 2G- kui 3G-võrgus, suur osa seadmeid ühtlasi 4G võrgus ning üha enam lisandub telefone, mis on võimelised töötama ka 5G-võrgus.

Visse sõnul jääb Telia võrgus aina vähemaks neid telefone, mille võimekus lõpeb 3G-võrguga. See omakorda vähendab järjepidevalt kõne- ja andmesideliiklust Telia 3G-võrgus. Näiteks mobiilse kõneside kogumahust moodustavad Telia võrgus enam kui poole 4G- ehk VoLTE kõned.

Mõju klientidele

Küsimusele, kui paljusid kliente ja mil moel võib Telia 3G-võrgu kinnipanek mõjutada, vastas tehnoloogiajuht, et kuna sulgemiseni läheb veel aega, on niisugust kokkuvõtet vara teha. Küll nentis ta, et mobiilse interneti kasutamises on 3G osa ühe protsendi kandis ning kõnedest liigub 3G-võrgus juba vähem kui kolmandik.

Andre Visse rõhutas, et sulgemiseni toimib 3G-võrk endisel moel edasi ja ettevalmistustöid suurem osa 3G kasutajatest ei tunneta. «Loomulikult hoiame kõiki kliente, keda 3G-võrgu sulgemine peaks edaspidi puudutama, oma tegevustega kursis ning jagame neile infot, nõuandeid ja soovitusi,» lubas ta.

Mujal maailmas on vanad mobiilsidevõrgud uute ees samuti taandumas ja esimesed võrgud on ka kinni pandud. Mõni operaator on otsustanud esimesena sulgeda 2G-, mõni 3G-võrgu.

Telia otsustas Visse sõnul alustada 3G-võrgust, sest ainult 2G-võrgus töötavaid seadmeid on endiselt märkimisväärne kogus ning seega oleks mõju klientidele suurem. Pealegi on 2G-võrk alati toiminud niinimetatud turvalahendusena juhul, kui 3G- või 4G-võrku peaksid tabama tehnilised probleemid.

Veel kaugem tulevik

«Seda otsust, millal võiks Telia sulgeda 2G- ehk GSM-võrgu, pole tehtud. Praegu keskendume 3G-võrgu sulgemisega seotud tegevustele,» lisas Andre Visse. «Jälgime oma võrgu koormusi ja kvaliteeti pidevalt. Üleminekuhetkel oleme valmis suurendama 2G-võrgu mahte, kui selleks peaks vajadus tekkima. 2G-teenuse kvaliteedi halvenemist ei ole vaja karta.»

Üks mobiilside põlvkond on Eestis varasemast suletud. 1991. aasta juunist 2000. aasta detsembrini töötas 1G- ehk NMT-võrk, mida haldas Telia eelkäija EMT.

3G

Kolmanda põlvkonna mobiilside ehk 3G on tuntud ka kui UMTS, mis tõlkes tähendab universaalset mobiiltelekommunikatsioonisüsteemi.

  • Eestis avas esimese 3G-võrgu Telia eelkäija EMT 2005. aasta 28. oktoobril, esialgu oli see klientidele kättesaadav Tallinnas. Viljandisse jõudis 3G EMT vahendusel 2006. aasta 18. oktoobril.
  • 3G-võrgus oli maksimaalne andmesidekiirus algul 384 kilobitti (0,375 megabitti) sekundis, hiljem teoreetiliselt kuni 5,76 megabitti sekundis üleslaadimise ja 21,6 megabitti sekundis allalaadimise korral.
  • Eestis levib 3G sagedustel 900 ja 2100 megahertsi.
Allikas: Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles