Sakala keskuses saab tutvuda veoautokrossi ajalooga

Margus Haav
, reporter
Copy
Veoautokrossi sündi ja arengut võib seostada paljuski Viljandimaaga.
Veoautokrossi sündi ja arengut võib seostada paljuski Viljandimaaga. Foto: Erakogu

Alates neljapäevast, 3. juunist on Viljandis Sakala keskuses võimalik vaadata fotonäitust "Veoautokross läbi aegade". Veoautokrossi sündi ja arengut võib näituse korraldajate teatel seostada paljuski Viljandimaaga. 

Viljandi Autobaasi nr 8 mehed korraldasid esimesena Holstre-Nõmmel Eesti meistrivõistluste esimese etapi ning selle võitis viljandlane Tõnu Evert. Hiljem sai esimeseks eestlasest NSV Liidu bagikrossi meistriks Viljandimaa mees Matti Villemson. Ainus eestlasest kahekordne Euroopa bagikrossi karikavõitja oli samuti Viljandimaa mees Jaanus Ligur.

Veoautokross oli nõukogude ajal ainuke autospordiala, millega nutikatel ralli- ja tehnikahuvilistel meestel oli võimalus tegeleda, sest juurdepääs ehtsatele vormelitele ja võidusõiduautodele puudus. GAZ ja ZIL marki veoautodega krossi sõitmine tõi hiljem ka pahandust, kuni selleni, et Moskva keelustas selle spordiala 1979. aastal.

Veoautokrossi veteran Kalle Allik koos kolleegidega on pühendunud üle viie aasta veoautokrossi ajaloo uurimisele, jäädvustamisele ning ala populariseerimisele. Kuna Eesti auto- ja motosport tähistab sel aastal sajandat sünnipäeva, otsustasid mehed ka veoautokrossi lipu üles tõmmata. Kogunenud värvikas materjal vormus käesolevaks näituseks. Teemad on pöörased algusaastad, tippaeg 1960–1970, veobagikrossi sünd 1980-ndatel ja tänapäev. Tänapäevalgi harrastatakse veoautokrossi ainult Eestis, Lätis, Leedus ja Venemaal.

Näitus jääb Sakala keskuse jalutussaalis avatuks 29. juunini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles