Auhinnalise kohata Tallinnast naasnud õpilasfirma: tuju on väga positiivne!

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Õpilasfirma Cafessa viis liiget 20. mail Solarise ees.
Õpilasfirma Cafessa viis liiget 20. mail Solarise ees. Foto: Õf Cafessa

Eesti parima õpilasfirma võistluse finalistide sekka jõudis tänavu 24 selle aasta kõige tegusamat. 21. mail selgunud võitjate hulka Viljandimaa õpilasfirmasid ei pääsenud, kuid superfinalistina jõudis viimasesse vooru Cafessa Viljandi gümnaasiumist.

Peaauhind läks Tallinna 21. kooli ja Kadrioru Saksa gümnaasiumi õpilaste ettevõttele Spotter, teise koha pälvis Hugo Treffneri gümnaasiumi Luffa ning Tartu Jaan Poska gümnaasiumi UltraLink jäi kolmandale kohale.

Viljandi gümnaasiumi õpilasfirma Cafessa jõudis tänavu võistlusel superfinalistina küll parimate sekka, ent auhinnalist kohta ei õnnestunud tüdrukutel saada. Juhendaja Külli Hiiemäe-Metsari käe all valmistavad noored käsitööna jahvatatud kohvi sisaldavaid kotikesi, mis töötavad samamoodi nagu teekotikesed. "See teeb mugavamaks kohvi tegemise väljaspool kodu, näiteks reisidel ja tööl, kus ei ole võimalust kasutada kohvimasinat või presskannu," seisab Cafessa kodulehel tootetutvustuses ning lisatud on, et nii saab nõndanimetatud pätikohvi tegemisel vältida probleemi, kui kohvipuru jääb häirivalt tassi põhja.

Õpilasfirmasse Cafessa kuuluvad viis Viljandi gümnaasiumi tüdrukut: tootmisjuht Kertu Tilk, müügijuht Laura Lorup, tegevjuht Liis Tilk, turundusjuht Melany Lensin ja finantsjuht Lisell Valgre. Esikolmikusse mitte pääsemine tüdrukute meeleolu siiski kõigutanud pole.

"Tunne on hea ja tuju väga positiivne, kuna jõudsime enda jaoks kaugele," kinnitas õpilasfirma turundusjuht Melany Lensin."Saime tohutult palju uusi kogemusi nii žüriiga vesteldes, Tallinnas müües kui ka esinedes. Tunneme endi üle uhkust ja väärtustame seda, et jõudsime superfinalistide sekka."

Lensini kinnitusel õpiti kogu protsessi käigus palju juurde, näiteks kuidas suhelda klientidega ja tulla toime kohtunike detailsete küsimustega. "Saime teiste õpilafirma liikmetega suheldes ning üksteisele oma kogemusi jagades ka uusi tutvuseid juurde," märkis Lensin.

Parim õpilasfirma selgitati tänavu välja veebigalal. Esikohale tuli kolme Tallinna 21. kooli ja ühe Kadrioru Saksa gümnaasiumi õpilase ettevõte Spotter, mis valmistab kettagolfi ketaste jälitusseadmeid. Olemasolevatest komponentidest kokku pandud toode kinnitub ketta külge ning võimaldab GPS-i või hääle abil selle kiirelt üles leida, sest ühendub rakenduse kaudu otse mobiiltelefoniga.

Õpilasfirmade programmi vedava Junior Achievement Eesti direktor Kersti Loor märkis, et Spotterile tõi võidu eelkõige tugev ja ühtne meeskond, mille liikmed mõistavad, kuidas üks ettevõte peaks toimima. "Loomulikult on neil ka põnev ja tehniline toode, mille tootearendusega on noored kõvasti vaeva näinud," märkis Loor.

"Sellel aastal oli üldse erakordselt palju tehnilisi lahendusi. Näiteks kolmandale kohale tulnud õpilasfirmal UltraLink, mis valmistab UV-valgusega baktereid hävitavaid ukselinke, on lausa oma patent sisse antud. Igal juhul polnud žüriil üldse kahtlust esikolmiku valikus, vaidlused olid täpse järjestuse üle," lisas ta.

Teisele kohale tuli Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilasfirma Luffa, mis valmistab loodussõbralikke keha- ja nõudepesutooteid. Käsnkõrvitsast ja linavildist tehtud svamme on võimalik ka komposteerida.

Rahva lemmikuks osutus loodusest üles korjatud prügist käsitööehteid meisterdav tüdrukute seltskond Ehe Kild Gustav Adolfi gümnaasiumist.

Eesti parimat õpilasfirmat valiti 26. korda ning võitja läheb riiki esindama Euroopa parima õpilasfirma võistlusele, kust Eesti koolinoored on aegade jooksul koju toonud tervelt kolm esikohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles