Maapiirkonna ettevõtjad saavad 15 miljonit eurot lisalaenuraha

Üllar Priks
, reporter
Copy
Krediidiregister muudab inimeste laenamise soodsamaks.
Krediidiregister muudab inimeste laenamise soodsamaks. Foto: Mihkel Maripuu

Põllumajanduse, toiduainetööstuse ja maapiirkonna majandustegevust mitmekesistavad ettevõtjad saavad esmaspäevast jälle esitada taotluse, et Eesti maaelu arengukava 2014–2020 alusel laenu saada. Laenutaotlusi võtab vastu Maaelu Edendamise Sihtasustus.

Arengukava muudatusega suunati üleminekuperioodiks täiendavalt 15 miljonit eurot COVID-19 kriisi järel taastumise toetuseks. Koos juurdemaksega on rahastuse kogumaht 54,4 miljonit eurot.

"Senine, ligi 40 miljoni eurone eelarve ammendus eelmisel aastal ning kuigi väljaantud raha laekub tasapisi fondi tagasi, on äärmiselt oluline, et saime võimaluse suunata lisaraha maapiirkonnas ettevõtluse edendamiseks," ütles maaeluminister Urmas Kruuse. "Paljud ettevõtjad on valmis rohkem panustama digi- ja rohepöördesse ning vajavad selleks tuge täiendavate rahastamisvõimaluste kaudu."

Maaelu Edendamise Sihtasustuse juhatuse liikme Madis Reinupi sõnul on oluline, et investeerimislaenud oleksid ettevõtjatele kättesaadavad kogu aeg. "Nii saavad nad oma tegevust pikemalt ette planeerida, teha investeeringuid just endale sobivas arengufaasis ning kaaslaenamise kaudu pankadest lisaraha."

Lisandunud maaelu arengukava summade ning ka juba tagasi laekuvate summade toel saab laenutooteid pakkuda mitme järgmise aasta jooksul.

Fondist jätkatakse mikro- ja väikeettevõtete kasvulaenu ning pikaajalise investeerimislaenu pakkumist. Finantseeritakse kavandatavaid investeeringuid, mis on kestlikud, kuid ei leia turult piisavalt rahastamisallikaid. Toetus on suunatud väikese ja keskmise suurusega ettevõtjate ja põllumajandussektori konkurentsivõime suurendamiseks, samuti keskkonnahoiu, ressursitõhususe ning kestva ja kvaliteetse tööhõive edendamise toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles