Lind tunneb end turvaliselt väikses puust majas

Alice Lokk
, reporter
Copy
Linnumaja võiks olla tehtud hööveldamata puidust, nii on linnul hea seinast küünistega kinni hoida. Kindlasti ei tohi majale lisada istumispulka.
Linnumaja võiks olla tehtud hööveldamata puidust, nii on linnul hea seinast küünistega kinni hoida. Kindlasti ei tohi majale lisada istumispulka. Foto: Elmo Riig

Linnud on leidlikud ning võivad linnaruumis hakata pesa punuma ka postkastis, räästa all või seina sees olevas augus. Et aga linnupojad oleksid kiskjate eest võimalikult hästi kaitstud, tasub üles panna korralik puust pesakast, mille saab ka ise kerge vaevaga ehitada.

Möödunud nädalal avastas Jõgevamaa pere, et aias pikalt tühjana seisnud väligrilli on kolinud tihane ning munenud sinna hoolikalt meisterdatud pessa üheksa muna. Nagu ütles Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi linnuökoloog Marko Mägi, tihased just niisuguseid kinniseid kohti armastavadki. «Rasvatihased ja teised tihased tahavad, et oleks hea pime, katus oleks pea kohal, kiskjad ei pääseks ligi ja pojad oleksid kaitstud. Siis nad valivadki selleks kummalisi kohti,» kõneles ta. «Looduslikult poevad nad puuõõnsustesse, igal aastal on aga pesasid tehtud näiteks postkastidesse ja tühjadesse metallist aiapostidesse. Kui leitakse maja seina seest auk, ei põlata ka seda ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles