Külm harvendas koolilaste ridu

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heimtali koolis valitses eile keskpäeval vaikus, sest hommikul oli kohal alla poole õpilastest ning nemadki saadeti pärast lõunasööki koju.
Heimtali koolis valitses eile keskpäeval vaikus, sest hommikul oli kohal alla poole õpilastest ning nemadki saadeti pärast lõunasööki koju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi kõigis Viljandimaa koolides oli eile pakase tõttu üksjagu palju puudujaid, ei pidanud enamik õppeasutusi vajalikuks tänaseks külmapüha välja kuulutada.

Ainsa erandina otsustasid täna ja homme tunnid ära jätta Heimtali kool ja Puiatu lasteaed-kool. Pärsti valla haridus- ja kultuurispetsialisti Marju Musta sõnul polnud seesuguse sammu põhjuseks külmad õppehooned, vaid koolijuhtide veendumus, et puudujate suure osa tõttu ei saa korralikult tunde anda.

«Lasteaia osa jätkab Puiatus tegevust,» täpsustas Must ning rõhutas, et kui ka mõni koolipoiss või -tüdruk peaks täna siiski välja tulema, ei jää ta suletud ukse taha pakase kätte, vaid võetakse soojas majas vastu.

Majad soojad ja toit laual

Kõik teised Viljandimaa koolijuhid ja haridusametnikud, kellega «Sakala» eile rääkis, märkisid, et puudujaid on nende hallatavates asutustes tavapärasest rohkem, kuid esialgu pole põhjust tööd katkestada.

«Ruumid on köetud, õpetajad tööl, soe toit laual ja lapsi piisavalt. Kõik on korras!» lausus Halliste põhikooli direktor Merle Hüva.

Abja gümnaasium soovitas kodulehe vahendusel vanematele tehtud pöördumises koju jääda neil õpilastel, kellel tuleb bussipeatuseni jõudmiseks jala läbida pikk tee või kes peavad enne ja pärast koolitunde pikalt ühissõidukit ootama.

«Kui teil on võimalus tuua laps kooli ja viia koju autoga, siis tehke seda kindlasti, sest koolis on lapsel tegevus, ruumid on soojad ning lõuna ajal ootamas maitsev toit. Sama kehtib ka siis, kui teie laps tuleb kooli jala, kuid koolitee on suhteliselt lühike,» seisis pöördumises.

Sõltub sõiduvõimalusest

Mitmest maakoolist rõhutati, et paarkümmend kraadi ei ole karastunud õpilastele veel mingi külm, pealegi olevat kooli ja kodu vaheline sõit üldiselt hästi korraldatud. Samas tunnistati, et kui ilm prognoosi järgi senisest krõbedamaks muutub, tuleb võib-olla olukord ümber hinnata.

«Eks me pea igal hommikul uuesti otsustama,» sõnas Kõpu kooli direktor Linda Soots.
Ametlikult sõltub koolilaste külmapüha õhutemperatuuri ja tuule koosmõjust ehk tajutavast õhutemperatuurist. Kuni kuuenda klassi lapsed tohivad külma tõttu koju jääda, kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ning tajutav õhutemperatuur on vähemalt —20 kraadi. Seitsmenda kuni üheksanda klassi lastel on see piir —25 kraadi. Tuule ja külma indeksi tabel on terviseameti ning meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi kodulehel.

Viljandi ilmajaamas näitas termomeeter eile kella 7 ajal —23 kraadi. Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel oli tajutav õhutemperatuur samas kohas —27 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles