Sünnipäevalaps hoiab maaelu

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holstres peetud Kodukant Viljandimaa aastapäevapeol võis tõdeda, et rahvatants on au sees.
Holstres peetud Kodukant Viljandimaa aastapäevapeol võis tõdeda, et rahvatants on au sees. Foto: Sigrid Koorep

Pühapäeval pidas mittetulundusühing Kodukant Viljandimaa 17. aastapäeva. Ta on üks vanemaid Kodukandi ühendusi, olles isegi üle-eestilisest liikumisest paari aasta võrra eakam.

Kodukant Viljandimaa juhatuse esimehe Enn Sarve igapäevane töö on suhtlemine külaseltsidega, et teada saada nende arvamust kohalikust elust — ikka selle nimel, et külaelu säiliks.

Tähtsal kohal on ka õppereisid ja traditsioonilised sündmused. «Igal aastal tähistame oma sünnipäeva eri Viljandimaa paigas,» lausus Sarv ja täpsustas, et seekord oli pidu Holstre magasiaidas.

See kulges rahvalikus meeleolus. Kohalikud piigad mängisid plokkflöödil Ru­dolf Tobiase «Kui mina alles noor veel olin» ning Paistu, Holstre ja Saare maakonna rahvarõivais naised keerutasid tantsu.

Valmib strateegia

Maitsti mulgiputru, kuid aega jätkus ka selleks, et arutada tõsised teemasid.

Ühenduses käib suur töö oma strateegia koostamiseks ning praegused põhitegevused on külade murede väljaselgitamine ning andmebaasi koostamine. Varsti pärast seda hakatakse otsima, mida ette võtta, et külaelu parem oleks.

«Omavalitsuste liidul on Kodukandilt palju õppida,» viitas Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevjuht Jaan Looga sünnipäevakõnes ühenduse tegevusstrateegiale. «Meil näiteks seda veel pole,» lausus ta ja tõstis eriti tähtsa osana esile noorte kaasamise.

Noored on Enn Sarve sõnutsi loodavas tegevuskavas üks põhilisi teemasid. «Tahaks moodustada noortekoja, kus nad ise viiksid projekte ellu,» rääkis ta plaanist, kuidas tagada Kodukant Viljandimaa järjepidevus. Praegu käivad selle üle läbirääkimised Pilistvere ja Karksi-Nuia noortekeskusega.

Tublimaid tunnustati

Enn Sarve jutu järgi on Karksi vald siinses Kodukandi ühenduses üks aktiivsemaid, aga kokku on Viljandimaal 11 seltsi ja 57 üksikliiget.

Üksikliikmetest pälvisid aastapäevapeol tunnustuse juhatuse liige Romeo Mukk ja üks Kodukant Viljandimaa asutajaid Helve Joon.

«Oh, mis te hakkate ehmatama!» lausus Joon naerdes, kui kuulis, et Kodukandil ja Karksi vallal on kavas esitada ta Viljandimaa vapimärgi kandidaadiks.

Kodukandi tegevust on Helve Joon meenutanud ühenduse ajakirjas «Külakiri» sõnadega, et algas see kõik koolitustest, mis õpetasid asutama seltse ja seltsinguid ning koostama arengukavasid ja projekte. Praeguseks on maapiirkondades asutatud arvukalt kodanikuühendusi, kes oskavad oma kodukohta ja kogukonna arendamiseks toetusi küsida.

Enn Sarv lausus, et liikumine käib ajaga kaasas. «Näiteks oleme hakanud koostama külavanemate liste ning seltsid teevad koostööd maavalitsuse arendusosakonna ja Viljandimaa arenduskeskuse ja tervisetoaga,» rääkis ta.

«Mida lähemale tegevus külale ja inimesele jõuab, seda paremini see ellu ärkab,» sõnas koostöö vajalikkust kommenteerides Viljandimaa tervisetoa peaspetsialist Elo Paap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles