Pruunikas banaan või «parim enne» tähtaja ületanud jogurt ei tohiks lennata prügikasti

Alice Lokk
, reporter
Copy
Selleks et võimalikult vähe toitu raisku läheks, koosta enne poodi minekut ostunimekiri. Nii jõuab poes ringi käies korvi ainult see, mida vaja on.
Selleks et võimalikult vähe toitu raisku läheks, koosta enne poodi minekut ostunimekiri. Nii jõuab poes ringi käies korvi ainult see, mida vaja on. Foto: Margus Ansu

Eestlased viskavad kodus ära 26 000 tonni toitu aastas ning uued andmed näitavad, et see kogus üha kasvab. Kui aga söögivalmistamine ja poeskäik läbi mõelda, on võimalik igaühel toidu raiskamisest hoiduda.

Kestlike ettevõtete esindusorganisatsiooni Rohetiiger algatusel leiab maikuus Eestis aset kampaania «Hoiame head toitu». «Toit koondab endas nii palju ressursse. Toidujäätmete tekitamine tähendab maa, vee, energia, tööjõu ja muude ressursside raiskamist,» põhjendas Rohetiigri eestvedaja ja «Teeme ära!» koristuspäeva pikaaegne korraldaja Eva Truuverk.

Truuverk nentis, et toitu toodetakse 50 protsendil elamiskõlblikust maismaast – selle alla lähevad nii karja- kui teraviljakasvatus –, rahvaarv aga aina kasvab ja prognooside kohaselt elab 2050. aastal Maal juba kümme miljardit inimest. «Rahvaarvu kasv tähendab, et ka maakasutus peaks kasvama. Samal ajal viskame 33 protsenti toidust lihtsalt ära – kas siis tootmisprotsessis, turustamise ajal või tarbimise ajal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles