Reoveeproovid näitavad, et Viljandimaal on viiruse levik keskmine

Alice Lokk
, reporter
Copy
Viljandimaal on viiruse levik keskmine.
Viljandimaal on viiruse levik keskmine. Foto: Kuvatõmmis

Koroonaviiruse sisaldus reovees on paljudes Eesti piirkondades langenud mõõdukale tasemele. Väga suure viirusesisaldusega proovide hulk on nädalaga kahanenud kolmandiku võrra. Viljandis on viiruse levik keskmisel tasemel.

Kaardilt on näha, et Viljandimaal on viiruse levik keskmisel tasemel ehk 100–2000 viiruseosakut milliliitri kohta. Suure-Jaani 16. aprilli proov on aga punane, mis tähendab, et milliliitris on üle 2000 viiruseosaku. Mõisaküla 15. aprilli proov näitab viiruse väikest levikut, milliliitris on alla saja viiruseosaku.

Tartu ülikooli pressiteates on välja toodud, et uuringu juhi, ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul on viirusekoguse valdavast vähenemisest hoolimata jäänud Ida-Virumaa suuremad linnad siiski veel kõrgemate näitude juurde.  Samuti on viiruse hulk suur Tallinnas ja Viimsi-Muuga piirkonnas, Haapsalus, Pärnus, Tartus ja Võrumaal. Tensoni hinnangul on praegune näitaja võrreldav ikka veel veebruari alguse seisuga. "Arvestades praegust üsna kõrget uute nakatumiste taset, läheb suurema muutuse saabumiseni ikka veel aega,"  lausus ta.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetakse punktproove, mis näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ning avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites. Rohkem infot ja interaktiivne kaart uuringu varasemate tulemustega on ülikooli kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles