TORUPILLI-ANTSU JUTU

, Riidajalt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Taul
Ants Taul Foto: Elmo Riig / Sakala

Võletejidele nõukalipsu kaala!

Nu näe, president sai iki väige kurjas, ku vällä tulli sii kirjavahetuse vargus Keskerakonna tegelaste puuld. Ta ütel õkva vällä, et sii om poliitilise moraali kriis. Muduki om. Ma kullessi raadjut, ku Ivan Makarov viil ütel manu, et sii ei ole pallald poliitilise moraali kriis — või olla, et sii om mede ühiskonna kriis. Kost nii tegelase sis sinna riigikokku mujald om saanu, ku me esi oleme neid ju valinu.

Mia jälle mõtle edesi, et kunkottald sis sii ühiskond om tullu, kes nii tegelase om valinu. Kudamuudu me oleme elänu, kunkottald me oleme tullu ja kes meid om mõjutanu? Mia jõvva sinnamaani, et iki sii nõukaaigne peränd. Om küll 20 aastet müüdä sellest, aga nii tegelase, kes prilla latsin om, om ju tollest aast peri. Mäletede ju esi, kuda elu käis: egä sedä ju ütelde es või, mes sa mõtlit.

Kunkottald tule välläütlemine «Ku nüid peris aus olla»? Kas sis sinnamaani sa olet võleten? Sii om meil nigu veren, me oleme sellest jusku läbi imbunu ja esigi ei saa aru, ku me sedäsi kõneleme. Sii om sii nõukogude peränd, mes olli läbi imbunu kommunismi moraalist. Moraalikriis oles jusku nüid tullu, aga sii om meil siin kik sii aig ollu: kõnele sedä, mes om parteile kasulik — tõde om parteiline. Säält sii kik sis tule.

Keskerakond kaits ennest küll, et mesperäst ei või sis nuhki ja tõiste kirju lugede, kui Wikileaks tei kah sedäviisi. A kulla inimese, sii om ju kogundi tõine asi, sii om sõakuritegude uurmine. Sedä tule ju tetä — kes sis taht, et su tullas ja maha tapetes? Sii ei ole küll õigustus, et musta valges käända, et näe Wikileaks tege kah.

Ku kik om vastupidi värk, sis panes sellele kah tõise nime Wikileaks — Nõukalips. Et riputes kigile sirbi ja vasarege punatse lipsu kaala, et me näes iluste ärä, kes nii tegelese ja vurlede om. Mudu ei saa ju mitte midägi aru ja ku valimise tuleve, valime jälle niisama tegelese tagasi. Riputes kigile iluste nii lipsu kaala, oles kik selge ja nätä ja oles kigil tuleve kõrd kergemb valide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles