PÄEVAKOMMENTAAR. Huvide kokkupõrge seab Põhja-Sakala volikogu väga raskesse seisu

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Põhja-Sakala valla pangakontodelt kadus kümne aasta jooksul raha nii, et keegi seda ei märganud. Mullu augustis sai selgeks, et raha liigutas ebaseaduslikult pearaamatupidaja.
Põhja-Sakala valla pangakontodelt kadus kümne aasta jooksul raha nii, et keegi seda ei märganud. Mullu augustis sai selgeks, et raha liigutas ebaseaduslikult pearaamatupidaja. Foto: Marko Saarm (montaaž)

See on maailmavaateline, mitte juriidiline küsimus, aga kuidas on võimalik pidada salajast volikogu istungit? Või siis kuulutada osa istungist salajaseks? Täna teeb seda Põhja-Sakala vallavolikogu. Mul ei ole talle ühtegi etteheidet, tal on selleks korraldus nii-öelda kõrgemalt poolt ja kõrgemaks pooleks on kriminaaluurimise huvid. Kuid need põhjendused ei anna ikkagi vastust küsimusele, kuidas rahvaesindajad üldse tohivad midagi rahva eest varjata.

Nagu ütlesin, ei ole see küsimus juriidiline, sest seaduslikult on selleks võimalused loodud juba aastakümneid tagasi. Küsimus on maailmavaateline. Vallaelanikud valivad volikogu enda eest mõistlikke otsuseid langetama. Selle taga on esindusdemokraatia, mille alternatiiviks oleks korraldus, et kogu vallarahvas koguneb iga kuu kindlal kuupäeval vallakeskuse väljakule ja hakkab seal koosolekut pidama. Aga kui volikogu liikmed teevad otsuseid vallarahva nimel, peaks vallarahval ju olema õigus teada kõike seda, mida teab volikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles