Lastepsühhiaatria osakonnas valmis mänguteraapia tuba

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Praegu teeb mänguteraapiat praktika korras Aneth Tuurmaa, kes läbib mänguteraapia jätkukoolitust.
Praegu teeb mänguteraapiat praktika korras Aneth Tuurmaa, kes läbib mänguteraapia jätkukoolitust. Foto: Erakogu

Viljandi haigla lastepsühhiaatria osakond sai endale mänguteraapia toa. "Koos on kergem" annetuskampaaniaga koguti Selveri kaasabil 2600 eurot, millele haigla lisas peaaegu sama suures jao omafinantseeringut. 

Toa loomise töörühma kuulusid laste ja noorukite psühhiaatria osakonna esindajad, töörühma eestvedaja oli doktor Marja-Liisa Samoldin. Mänguteraapia toa visiooni koostamisel võeti arvesse, et toas oleks võimalik lõõgastuda ning selleks oleks hangitud vajalikud vahendid. Näiteks on toas kott-toolid, kuhu istudes on võimalik võtta sülle raskusloomad ja vaadelda lakke projekteeritud kujundeid või toa nurgas asetsevat mullitoru ja fiiberkiudusid. 

Mänguteraapias on lapsel võimalik talle kõige omasema tegevuse ehk mängu kaudu uurida oma mineviku- ja olevikuprobleeme.
Mänguteraapias on lapsel võimalik talle kõige omasema tegevuse ehk mängu kaudu uurida oma mineviku- ja olevikuprobleeme. Foto: Erakogu

Mänguteraapia on nõustamise ja psühhoteraapia vorm, mis kasutab mängu kui suhtlusvahendit. Lapsel on võimalik talle kõige omasema tegevuse ehk mängu kaudu uurida elu mõjutavaid mineviku- ja olevikuprobleeme. Mänguteraapias valib laps talle sobiva tempo oma probleemidega tegelemiseks, mistõttu on teraapia pidev protsess, kus puuduvad kiired lahendused. Mänguteraapia mõju sõltub lapse vanusest ja taustast.

Selline teraapia vorm sobib 3–13-aastastele lastele ja on abiks näiteks selliste murede puhul nagu kolimisest tingitud stress, õnnetusjuhtumid, kroonilise või raske haigusega toimetulek, füüsilise puudega kohanemine, pereprobleemid, väärkohtlemine, koolikiusamine, hülgamine, kohanemisraskused, madal enesehinnang ning rivaalitsemine õdede-vendade vahel. Praegu teeb mänguteraapiat praktika korras Aneth Tuurmaa, kes läbib mänguteraapia jätkukoolitust.

Lisaks  mänguteraapiale on ruumis võimalik teha individuaal- ja rühmateraapiat. Seal on liiva- ja saviteraapia vahendid, võimalus kasutada metafoorkaarte või tegelda mitmesuguste vahendite kaudu emotsioonide ja tunnete õppimise või nende väljendamisega. 

Mängu kaudu on võimalik arendada eneseväljendust, -teadvust, -teostust ja -tõhusust, leevendada stressi ning tekitada positiivseid tundmusi, stimuleerides loomingulist mõtlemist ja avastamist.
Mängu kaudu on võimalik arendada eneseväljendust, -teadvust, -teostust ja -tõhusust, leevendada stressi ning tekitada positiivseid tundmusi, stimuleerides loomingulist mõtlemist ja avastamist. Foto: Erakogu
Viljandi haigla lastepsühhiaatria osakond sai annetajate toel endale mänguteraapia toa.
Viljandi haigla lastepsühhiaatria osakond sai annetajate toel endale mänguteraapia toa. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles