Juuli keskpaigani kehtib pesitsusrahu ja linde ei tohi häirida

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kuldnoka vanasse pesakasti on seekord pesa ehitanud piiritaja.
Kuldnoka vanasse pesakasti on seekord pesa ehitanud piiritaja. Foto: Ingmar Muusikus

Alates eilsest, 15. aprillist kuni 15. juulini palub Eesti ornitoloogiaühing nii metsa- ja aiaomanikel kui ka teistel inimestel pidada pesitsusrahu ehk mitte häirida pesitsevaid linde. Pesi ja mune ei tohi hävitada, lemmikloomad tuleks toas pidada ning ehitus- ja hooldustöödel tuleks olla eriti tähelepanelik.

Suurem osa Eesti metsalindudest pesitsevad ühingu kinnitusel nelja kuu vältel aprillist juulini ning sel ajal ei tohi linde häirida. Looduskaitseseaduse paragrahvi 55 järgi on keelatud looduslikult esinevate lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine ja kahjustamine või pesade kõrvaldamine, samuti lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal.

Eesti ornitoloogiaühing palub pesitsusrahu pidada vähemalt 15. juulini. Sel perioodil võiks hoiduda metsaraiest ning aias puude, põõsaste ja hekkide pügamisest. Samuti tuleks puutumata jätta oksa- ja risukuhjad, kuhu linnud võivad pesa teha.

Heinateo võiks samuti lükata suve teise poolde. Vältimatu niitmisvajaduse korral tuleks seda teha ala keskelt äärte poole. Lennuvõimetud linnupojad on kerge saak kassidele, seepärast tuleks oma lemmikloomad hoida toas või õues range järelevalve all.

Tähelepanelik tuleks olla ka näiteks veekogude hooldustöid tehes ja kortermajade fassaade renoveerides. Kortermajade fassaadide renoveerimistööde eel tuleb veenduda, et fassaadivuukides, tuulekastides ja mujal ehitise konstruktsioonides ei pesitseks kuldnokad, tihased, koduvarblased, aed-lepalinnud, piiritajad või muud liigid. Viimastel aastatel on ornitoloogiaühingu andmetel just piiritajapesade kinnikrohvimisega olnud juhtumeid, kus keskkonnainspektsiooni sekkumisel on ehitustööd ka peatatud. Piiritajad alustavad pesitsemist mais ja hilisemad pesakonnad lahkuvad pesast alles augusti keskel. Seega ei saa hoonetel, mida piiritajad asustavad, pesi kahjustavaid fassaaditöid teha 1. maist 15. augustini.

Soovitused omavalitsustele pesitsusrahu tagamiseks on kirjas ornitoloogiaühingu kodulehel.

Linde kahjustavatest tegevustest palub ornitoloogiaühing teatada keskkonnainspektsioonile telefonil 1313 või saata e-kiri aadressil valve@kki.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles