Viljandimaa on praegu väga tuleohtlik

Margus Haav
, reporter
Copy
Kulupõlengud on kevadest kevadesse korduv mure.
Kulupõlengud on kevadest kevadesse korduv mure. Foto: Elmo Riig

Riigi ilmateenistuse andmetel on eelolevaks nädalavahetuseks oodata sooja ja kuiva ilma ning suureneb ka tuleoht. Ilmateenistuse tuleohu kaardi andmetel on Viljandimaal praegu tuleohuindeks 627, mis tähendab, et maakonnas valitseb suur tuleoht.   

"Soojad kevadilmad on muutnud maapinna kuivaks," ütles päästeameti vastutav korrapidaja Meelis Mesi. "Eelmise aasta taimkate on läbi kuivanud ja kõdunemata, värske rohi aga alles tärkab. Seetõttu on loodus praegu tuleohtlik ja lõket tehes tuleb olla ülimalt ettevaatlik."

Sel nädalal on päästjad kustutanud Eestis juba 56 kulupõlengut, iga päev tuleb kustutustööd aga juurde. Mida kuivemaks muutub loodus, seda ulatuslikumaks kipuvad minema ka kulupõlengud. 

"Enamasti on kulupõlengud saanud alguse hooletust lõkketegemisest, kuid on olnud ka juhutumeid, kus lapsed on tikkudega mänginud ja põhjustanud sellega ohtliku olukorra," rääkis Mesi ja lisas, et ulatusliku põlengu võib põhjustada üksik lõkkest lennanud säde. Seetõttu ongi oluline lõkkease hoolikalt ette valmistada ja pidada silmas kõiki tuleohutusreegleid.

Eelolevaks nädalavahetuseks prognoosib riigi ilmateenistus sooja ja kuiva ilma. Kuiva ilma tõttu on suuremale osale riigist antud suure tuleohu hinnang, mistõttu tuleb lahtise tulega olla eriti ettevaatlik. Tulega kaasnevaid ohte tasub selgitada ka lastele.

Kevadisel ja suvisel ajal teevad päästjad kontrollreide, et vähendada metsa- ja maasikutulekahjude hulka. Päästemeeskonnad selgitavad ohtlikku lõket märgates inimestele tuleohutusnõudeid ja vajaduse korral kustutavad ohtliku lõkke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles