Katsed põnevate marjakultuuridega on kandnud vilja

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Seedri puukoolis katsetatakse tuleviku­kultuuriks peetava söödava kuslapuu sortide kasvatamist suurte tootmisaedade tarbeks.
Seedri puukoolis katsetatakse tuleviku­kultuuriks peetava söödava kuslapuu sortide kasvatamist suurte tootmisaedade tarbeks. Foto: Marko Saarm

Polli aiandusuuringute keskuse teadlased on Seedri puukoolis mitu aastat katsetanud Eestis vähe levinud kultuure ning leidnud meie tingimustele sobivaimad sordid. Katses on söödav kuslapuu, must leeder, lodjapuu, toompihlakas, ebaküdoonia ning must aroonia ja karusmari.

Kõige mastaapsemalt on toimetatud söödava ehk sinise kuslapuuga – Kanada, Siberi ja Kaug-Ida aladel levinud marjakultuuriga, mis Eestis valmib marjakultuuridest kõige varem, juba juunis, ning milles on palju kasulikku. Söödava kuslapuu marjades on rohkem C-vitamiini kui maasikates ning nende antioksüdantide sisaldus on samas suurusjärgus musta sõstra ja aroonia omaga. Märkimisväärselt on nendes kaltsiumi, rauda, kaaliumi ja magneesiumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles