Eestis alustas tööd esimene teaduse e-huvikool

Alice Lokk
, reporter
Copy
E-huvikoolist saavad osa võtta kõik lapsed üle Eesti. Pildil tundi andmas Tartu loodusmaja õpetaja Mai-Liis Vähi.
E-huvikoolist saavad osa võtta kõik lapsed üle Eesti. Pildil tundi andmas Tartu loodusmaja õpetaja Mai-Liis Vähi. Foto: Eesti teadushuvihariduse liit

Märtsis startis Eesti esimene veebipõhine huvikool, mis pakub võimaluse looduse, astronoomia või robootika huviringis osaleda lastel ja noortel ükskõik millisest Eesti piirkonnast. 

Eesti teadushuvihariduse liidu pressiteates on kirjas, et katseprojekt algatati eesmärgiga võimaldada ligipääsu looduse ja tehnoloogia huviringidele kõikidele Eesti lastele.

Eesti teadushuvihariduse liidu juhi Heilo Altini sõnul tekkis e-huvikooli mõte erinevate omavalitsuste juhtidega suheldes, kui selgus, et paljudes piirkondades jääb laste loodus- ja tehnoloogiahuvi rakendamata just kohalike juhendajate puuduse tõttu. 

"Eestis leidub mitu maakonda, kus loodus- ja täppisteaduste ning tehnoloogia valdkonna huviringe ei toimu, põhjuseks sageli juhendajate puudus isegi siis, kui vahendid on olemas. E-huvikool viib huviringi õpilasteni olenemata õpilaste ja õpetajate asukohast. Koroonaviiruse perioodil on veebipõhise huviõppe võimalikkus end tõestanud ja nõnda tekkiski mõte proovida seda kogemust kasutada õppe jätkumise huvidele lisaks juhendajate probleemi lahendamiseks," selgitas Heilo Altin.  

E-huvikooli idee on pakkuda distantsilt huviringe nagu tavalises huvikoolis. Esimesena katsetatakse looduse, astronoomia ja robootika huviringi IV–VI klassi lastele. Märtsi jooksul alustasid tunde Tartu loodusmaja "Sinine labor", Pernova hariduskeskuse "Huvitav astronoomia" ning Robokaru robootikakooli ja MTÜ Nuti-Võluri ühine robootikaring "SPIKE Prime algajatele". Praegu on need huvilistega täitunud, kokku õpib e-huvikoolis 49 õpilast. Ringid on iga nädal kindla õppekava alusel veebikeskkonnas, enamasti MS Teamsis. 

Eesti teadushuvihariduse liidu juhi Heilo Altini sõnul on e-huvikooli eesmärk võrreldes kõikide teiste veebi kolinud huvitegevustega pakkudagi õpet ja tegevusi ainult veebis, et anda võimalus noortele ka nendes piirkondades, kus juhendajat kohapeal pole. "Meie õppekavade ülesehitus erineb tavaringide õppekavast ning meetodid ja vahendid on valitud selliselt, et lastel oleks veebis põnev ja haarav osaleda," ütles ta.

Esimesena startinud Tartu loodusmaja ringitunnis "Sinine labor" juhendavad ringi huvikooli õpetajad Mai-Liis Vähi, Pille-Riin Pärnsalu ja Aire Orula. Ringitunnid, mis keskenduvad praktilise tegevuse kaudu veekeskkonna ja -ökosüsteemi uurimisele, on kord nädalas neljapäeviti kuni novembri lõpuni. "Sinise labori" tundides osaleb 12 teise kooliastme õpilast, kes oma kodus Muhus, Sillamäel, Moostes, Orissaares ja Põlvas teevad katseid, samal ajal kui ringiõpetaja neid Tartu loodusmaja laborist juhendab. 

Tartu loodusmaja huvikooli õpetaja Mai-Liis Vähi sõnul saadeti esimese poolaasta katseteks ja uurimiseks vajalikud vahendid õpilastele koju ning õpe toimib mitme kaamera ja osalejate aktiivse kaasamise abil päris efektiivselt.

"Ekraani taga võivad olla abijõududena ka lapsevanemad, ent lapsed on kaugõppega juba õppinud iseseisvalt arvutit kasutama ja saavad uues keskkonnas edukalt hakkama. See on kindlasti ka e-huvikooli tundide alustamise kergemaks teinud," ütles Vähi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles