/nginx/o/2021/04/08/13718941t1h9d61.jpg)
Ilmselt on nii mõnigi Viljandi ja Tartu vahel vuraja märganud, et Leie külas enne Vaibla teeotsa võtab ilmet kena siniste aknaluukidega majake. Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, saab suvel tolles maalilises kohas kohvitada ja hõrke kalaroogi maitsta.
«Me oleme oma asjadega sealmaal, et natuke on veel nokitseda, aga töö käib selle nimel, et suveks saaks uksed lahti teha,» andis osaühingu Võrtsu Sahver vedamisel avatava kalakohviku omanik Priit Laur toimuvast ülevaate. «Kui mitte varem, siis jaanipäevaks ikka. Veidi on jäänud ümber maja toimetamist ja veidi ka majas sees: parasjagu paneme kööki paika.»
Laur ise on kirglik kalamees ning sõprusringkonnaga kahasse loodud Võrtsu Sahver on omakeskis nimetatud kalataluks, kus valmistatakse tooteid Võrtsjärve põhjakaldal püütud värskest saagist.
«Pakume seda, mida järv, metsad ja põllud meile annavad. Oleme olnud kalurid üle kümne aasta, aga teatavasti kasvab ju süües isu,» rääkis Laur. «Tahaks järvehõbedat veel suuremale ringile jagada. Seetõttu tulime ka klientidele lähemale: kui enne olime metsa sees nurga taga, siis nüüd jääme neile, kes sõidavad Tartusse või Viljandisse, kohe tee peale.»
Ja kui kirglik kalur avab kohviku, olgu see ikka kalakohvik. «Meil on ju palju erinevaid kohvikuid, aga kalakohvikuid võib minu teada ühe käe sõrmedel üles lugeda. Seda enam et asume Võrtsu ääres ja valikus on enamasti kalaroad,» rääkis Laur. «Suurem osa toorainest, olgu selleks kala, liha, juur- või köögiviljad, maitsetaimed, muna või mesi, tuleb siitsamast talunikelt ja mesinikelt. Jahimeestega plaanime ka koostööd hakata tegema.»
Menüü staar on kala, aga omaniku kinnitusel leiab sealt midagi ka liha- ja taimetoidusõber. «Ei ole nii, et kes kala ei söö, peab kurva näoga limpsi või kohvi jooma. Aga bensiinijaamaga me ei võistle – pakume ikka kohvikutoitu,» rõhutas ta.
Kohvik on mõeldud omaniku sõnul kestma sada aastat, aga esimene suvi kulub ilmselt õppimiseks. «Algul mõtlesime, et pigem olla lahti pikad nädalalõpud, aga kui kliendid soovivad, siis teeme seda ka nädala alguses. Niisiis lahtiolekuajad on veel täpsustamisel.»
Nagu praeguses kriisis ikka, sõltub kohviku avamine piirangutest. Koroonakriis on mõjutanud ka ehitust. «Näiteks materjalid on puhtfüüsiliselt selle taga olnud ootel. Aga meil on väga tublid töö- ja ehitusmeistrid. Ja ümberkaudne rahvas on abiks olnud, kes traktori ja kes kopaga,» rääkis Laur.
Ta loodab, et ehk on praegused piirangud veidi inimeste kalaisu kasvatanud. «Ega siis kala otsa saa. Kui asi on valmis ja load olemas, teeme uksed lahti ja paneme sildid välja. Tere tulemast!»
Seni on vaja veel pisut ehitada ja töötajaid värvata. Omaniku sõnul saavad seni kalad järves kasvada, et pannile jõuaksid pirakamad isendid.