Noored kodanikud panid teadmised proovile

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel kolmapäeval tunnustas integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed (MISA) Tallinnas Mustpeade majas mullu kodanikupäeva ajal korraldatud üle-eestilise õpilaste viktoriini ja esseevõistluse paremaid.

Üheksandat aastat asetleidnud e-viktoriinil osales üle 5000 õpilase enam kui 200 koolist. Esseevõistlusele «Mida tähendab mulle Eesti kodanikuks olemine?» laekus üle 200 essee 60 koolist.

Kolmanda koha pälvis Abja gümnaasiumi kümnenda klassi õpilane Henri Helemäe, kelle kirjutise oli võistlema saatnud õpetaja. «Juba see oli meeldiv üllatus, kui sain teada, et õpetaja just minu töö ära saatis, rääkimata siis sellest, kui kuulsin, et minu kirjutatud essee sai auhinnalise koha. Üllatus oli väga suur, sest ma ei ole varem sellistest konkurssidest osa võtnud,» rääkis noormees.

Henri Helemäe sõnul sündis see essee kahe õhtuga. «Ei saaks öelda, et see kergelt tuli, kuigi teema on ju mulle kui eestlasele oluline. Mõtlesin korralikult läbi, millest soovin kirjutada,» meenutas ta.

Noormehe arvates on see üks tema paremini õnnestunud kirjatöid. «Olen koolis tavaline keskmik, kindlasti ei ole ma priimus. Olulised asjad saavad samas kõik ikkagi tehtud,» sõnas ta.

Esseevõistlusele laekunud 203 esseest 90 oli üldhariduskoolide VII—IX klassi  ja 113 üldhariduskoolide X—XII klassi õpilastelt.

Esseevõistluse 11 paremat tööd andis MISA välja kogumikuna.

Viktoriinil osales õpilasi kõikidest Eesti maakondadest. Viljandimaalt esinesid tublisti Kitzbergi, Suure-Jaani, Jakobsoni ja maagümnaasiumi ning Holstre kooli õpilased.
Aastate jooksul on viktoriinidest osa võtnud ligi 36 000 õpilast, kes on vastanud umbes 500 küsimusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles