ATV kukkus järve

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgi uisumaraton, mida on liiga õhukese jää tõttu kahel korral edasi lükatud, ei pruugi aset leida ka eeloleval pühapäeval.

Üritust korraldavad Viljandi rattaklubi liikmed püüdsid laupäeval järvejääd lumest puhastada, et see nädala sees paksust kasvataks, kuid keset veekogu vajus sahaga masin vette.

Rattaklubi president Veiko Šmidt rääkis, et Viljandi järve jääkaas on väga ebaühtlane. Suuremas osas katab seda vaat et paarikümne sentimeetri paksune lumevaip, mille all on vesi ja vaevalt üheksa sentimeetrit jääd, kuid üksikutes kohtades ei ulatu ka 15-sentimeetrine puur jääst läbi. Seda, et allikate kohal on jää habras, näitas ka ATV-ga juhtunud õnnetus.

«Sealsamas kõrval kandis jää kümmet inimest ja ATV-d probleemideta,» kõneles Šmidt. Tema sõnul kulus paar tundi, enne kui masina väljaõngitsemiseks vajalikud nipid selgeks said ja see päästjate abiga tagasi jää peale õnnestus upitada.

Kas eesootaval pühapäeval on siiski lootust maraton ära pidada? «See on raske küsimus,» vastas Šmidt ja lisas, et lõplikku otsust pole tehtud.

Korraldajad panevad suuri lootusi ilmaprognoosis lähemateks päevadeks lubatud krõbedatele miinus­kraadidele, mis võiksid aidata jääkattel vajalikku paksust saavutada. Külmast üksi on aga vähe, et uisutajatele korralik rada valmiks. Veiko Šmidti ütlemist mööda tuleks jääd vähemasti paar päeva kasta, et sellele pühapäeval võistlejaid lubada.

Et ATV vajus lund lükates sisse, tuleb mitme kilomeetri pikkust rada käsitsi puhastada. See nõuab paraku tunduvalt rohkem aega ja jõudu ning muudab ettevalmistused veelgi keerulisemaks.

Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks kolmas Mulgi uisumaraton aset leidma 15. jaanuaril. Seejärel tõsteti võistlus 22. jaanuarile. Kui ka selleks kuupäevaks õiget jääd ei tekkinud, lükati üritus tähtajatult edasi. Viimaste nädalate jooksul on Viljandi rattaklubi regulaarselt järvejää paksust mõõtmas käinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles