Kui suur on Suessi kanalisse jäänud laev võrreldes Viljandi järvedega?

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Suessi kanalit blokeerivat konteinerlaeva Viljandi järve paigutades kasutasime fotol vaid poolt järve. Kui terve järv pildile haarata, tunduks suur laev väikse täpina.
Suessi kanalit blokeerivat konteinerlaeva Viljandi järve paigutades kasutasime fotol vaid poolt järve. Kui terve järv pildile haarata, tunduks suur laev väikse täpina. Foto: Kuvatõmmis

Veebiarendaja Garrett Dash Nelson küsis endalt, miks peaks Suessi kanal saama kogu lõbu kinnijäänud laevaga endale, ning tegi rakenduse, mille abil saab laeva paigutada ükskõik millisesse maailma paika. Asetades maailma suurimate konteinerilaevade hulka kuuluva Ever Giveni Viljandi järve, selgub, et see on umbes sama lai kui Suessi kanal.

Laev, mis diagonaalselt asetades blokeerib praegu kogu Suessi kanali, ulataks Viljandi järves rannavalve majas ranna teises otsas asuva bangaloni. Sõita selline laev Viljandi järves tõenäoliselt ei saaks, sest oleks enamasti põhjas kinni. Sakala sobitas laeva Viljandi järve Viiratsi-poolse otsa ja Kitsaskaela vahele. Kui järv tervikuna pildile haarata, ei jää suur laev enam näha.

Kui suru konteinerlaev asetada Viljandi järve risti, võiks seda kasutada sillana ühelt kaldalt teisele.
Kui suru konteinerlaev asetada Viljandi järve risti, võiks seda kasutada sillana ühelt kaldalt teisele. Foto: Kuvatõmmis

Et laeva suurusest aimu saada, tasub vaadata Viljandis Paala järve. Konteinerlaev on enam-vähem just nii suur. Suessi kanal on aga Paala järvest umbes kaks korda laiem.

Konteinerilaev Ever Given Paala järves. Selgub, et laev ongi enam-vähem sama suur kui see Viljandi tehisjärv.
Konteinerilaev Ever Given Paala järves. Selgub, et laev ongi enam-vähem sama suur kui see Viljandi tehisjärv. Foto: Kuvatõmmis

Kösti järve polnud 400 meetrit pikka ja 58,8 meetrit laia laeva mõtet paigutada, sest järvest ei jäänud selle alt enam midagi paistma.

Veebirakendust, mis laseb paigutada suurt laeva mis tahes maailma punkti, saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles