Arvamus Heino Laiapea: represseeritute mälestuskivi saatus on veel õhus

Heino Laiapea
, Memento Viljandi ühenduse toetajaliige
Copy
Represseeritute mälesrtuskivi asub Viljandi mõisapargis. Foto tehtud 2020. aasta juunis
Represseeritute mälesrtuskivi asub Viljandi mõisapargis. Foto tehtud 2020. aasta juunis Foto: Marko Suurmägi

2020. aasta juunis pidi Viljandi linnavalitsus avalikkuse survel loobuma mõttest viia Viljandi represseeritute mälestuskivi Metsakalmistule. Linnakunstnik Kristi Kangilaski teatas kavatsusest mälestuskivi teisaldada päev pärast juuniküüditamise aastapäeva.

Memento Viljandi ühenduse juhatus saatis 24. juunil linnavalitsusele kirja, milles selgitas kivi asukoha sobivust mõisaparki. See oli järgmine.

"14. juunil 1991 avatud mälestuskivi asukoht ja kujundus arutati põhjalikult läbi ja ühiselt linnavalitsusega leidsid algatajad ja mälestuskivi kujundaja Aate-Heli Õun selleks igati sobiva koha kiriku ja tollase miilitsamaja vahel. Mälestuskivi on püstitatud kõikidele represseeritutele, mitte aga vaid meie juurest igaveseks lahkunutele.

2018. aastal lauluväljaku serval avatud Rahvarinde mälestusmärk, Viljandimaa represseeritute kivi ja kavandatav vabadussammas moodustavad ühtse ajaloolise telje. Pärimusmuusika aida, lauluväljaku ja tulevikus lossis paikneva hotelli külastajatele on represseeritute mälestuskivi üks osa riigi ajaloost. Oleme seisukohal, et praegune asupaik on väga väärikas koht.

Viljandi Ühenduse juhatus loodab, et Teie plaan on esialgne ning pole leidnud ja ei leia linnavalitsuse ja volikogu heakskiitu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles