Koroonaproovide võtja jagas hooldekodudele kingiks tahvleid ja madratseid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Meditsiinifirma Synlab saadetud madratsid toimetati Pärsti pansionaati liisingufirma ALD Automotive abiga.
Meditsiinifirma Synlab saadetud madratsid toimetati Pärsti pansionaati liisingufirma ALD Automotive abiga. Foto: Marko Saarm

Seitse Viljandimaa hooldekodu said reedel erakätesse kuuluvalt ja koroonakriisi ajal senisest tuntumaks saanud Eesti suurimalt meditsiinilaborilt Synlab kingiks madratseid, mis aitavad nii ennetada kui ravida lamatisi.

Eelmise aasta kevadest kõikjal Eestis koroonaproovidega tegelev Synlab otsustas toetada pandeemia ajal palju kannatada saanud hooldekodusid, kus elavad eakad pole saanud suhelda oma lähedastega.

Sobivaid kingitusi otsides küsitleti hooldekodusid ning selle tulemusena kinkis meditsiinifirma hooldekodudele 115 tahvelarvutit ning 200 madratsit. Synlabi teenustejuht Karin Kallikorm ütles pressiteate vahendusel, et kriisi eesliinil töötades näeb meditsiinifirma iga päev, kes kõige rohkem tuge vajavad, ning hooldekodud ja erihoolekandeasutused on kindlasti nende seas. "Laustestimisi läbi viies oleme näinud hooldekodudes vapraid eakaid, kes tunnevad rõõmu sellest, kui saavad meie proovivõtjatega veidigi suhelda," nentis Kallikorm. "Nüüd, kui hooldekodudel on tahvelarvutid, on eakatel võimalus taaskohtuda oma lähedastega, kes neile praegusel keerulisel ajal külla minna ei saa."

Samuti tuli 192 Eestis tegutseva hooldekodu küsitlusest välja, et eakad, kes veedavad palju aega voodites, vajaksid paremaid madratseid. Selle soovi täitmiseks tellis Synlab Eesti madratsitootjalt SleepAngel 200 spetsiaalset lamatisi ennetavat ja hooldekodude töötajate töökoormust vähendavat madratsit.

SleepAngeli kaubamärgi all madratseid tootva ettevõtte Gabriel Scientific Eesti juhi Aile Pilbergi seletusel saadeti reedel Viljandisse terve autokoorem madratseid ja need jõudsid päeva jooksul Mõisaküla hoolekandekeskusesse, Lõhavere ravi- ja hooldekeskusesse, Pilistvere hooldekodusse, Viljandimaa hoolekandekeskusesse, Kolga-Jaani hooldekodusse, Mulgi Häärberisse, Kärstna hooldekodusse ja Pärsti pansionaati. Ühe madratsi hind on Pilbergi sõnul 384 eurot.

Pärsti pansionaadi juht Le Hussar sõnas, et hooldekodul on saabunud kolme madratsi üle väga hea meel ning kinkijale saadeti palju tänusõnu. Hussar selgitas, et hooldekodule anti valida, kas võtta kingitusena vastu tahvelarvuti või madrats. Et pansionaadil on juba nii tahvlid kui arvutid, valiti madratsid.

Üht sellist lamatistevastast madratsit on Pärsti hooldekodu saanud katsetada ning hooldusjuht Ene Koitla sõnul oli tulemus üllatav. "Meil oli üks 90-aastane memm, kel olid tuharapiirkonnas lamatised. Sellel madratsil kulus väga vähe aega ning ta ei vajanud enam plaastrit ega erihooldust ja lamatised paranesid," meenutas Koitla. "Paranemine toimus väga kiiresti."

Tahvelarvutid viisid autojuhid hooldekodudesse jaanuari lõpus ja veebruari alguses. Viljandimaal avaldasid selleks soovi Abja ja Viljandi haigla hooldekodu, Kõpu hooldekodu, Polli hooldekodu ning Viiratsis asuv Avitari hooldekodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles