Reoveeuuring annab viiruse leviku pidurdumiseks lootust

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Eelmise nädala tulemused näitavad, et paar nädalat tagasi kehtestatud piirangud hakkavad tulemust andma ja mitmel pool on viirust vähem.
Eelmise nädala tulemused näitavad, et paar nädalat tagasi kehtestatud piirangud hakkavad tulemust andma ja mitmel pool on viirust vähem. Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli juhitava reoveeseireuuringu sellenädalased tulemused näitavad koroonaviiruse leviku mõningast pidurdumist. Olukord on endiselt keeruline Eesti põhjapoolsetes maakondades ja Tartus. Kesk- ja Lõuna-Eestis on reoveeproovide viirusesisaldus varasemast väiksem. Viljandi näitajad on muutunud võrreldes üle-eelmise nädalaga paremaks.

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul võib seekordsetes tulemustes näha paari nädala eest kehtestatud ulatuslike piirangute mõju. "Seda, kas tegu on püsiva languse alguse või ajutise võnkega, näitavad järgmised nädalad. Lootus on, et ehk kannavad meie kõigi ühised pingutused vilja ja viiruse levik hakkab vaikselt pidurduma," ütles Tenson.

Möödunud nädalal olid peaaegu kõigist Eesti suuremate asulate veepuhastusjaamadest kogutud proovid suure koroonaviiruse sisaldusega. Sel nädalal on peaaegu pooltes proovivõtukohtades viirusesisaldus langenud keskmisele tasemele.

Teatavasti liigitavad teadurid viiruse leviku piirkondades valgusfoori süsteemi järgi: punane näitab suurt, kollane keskmist ja roheline väikest levikut. Viljandis oli näitaja novembri lõpust alates enamikul nädalatel kollane ehk püsis vahemikus 100–2000 viiruseosakest milliliitri kohta. Uue aasta alguses pendeldas tulemus esimesed viis nädalat rohelise ja kollase vahel, kuid siis oli see viis nädalat järjest punane. Eelmise nädala tulemuste põhjal on Viljandi kaardil kollane, mis annab lootust viiruse vähenemiseks.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, andes varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Uuring aitab avastada varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas. Terviseametile antakse tulemustest regulaarselt teada.

Proovide kogumiseks teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles